ФОРУМ СВЕТСКОГ САМИТА О ИНФОРМАЦИОНОМ ДРУШТВУ (WSIS)+20 У ЖЕНЕВИ

Вештачка интелигенција у фокусу

Делегација Министарства информисања и телекомуникација, предвођена министром Дејаном Ристићем, учествовала је на Форуму Светског самита о информационом друштву (WSIS)+20 и на Глобалном самиту „Вештачка интелигенција за добро”, крајем маја у Женеви. Током скупа уприличен је и низ билатералних сусрета са шефовима других државних делегација и међународних организација. Циљ Светског самита о информационом друштву је да се дефинишу смернице за развој глобалне дигиталне инфраструктуре и промовишу политике које би омогућиле инклузиван приступ информационим и комуникационим технологијама, док је Глобални самит вештачке интелигенције иницијатива која окупља водеће стручњаке из те области, с циљем да се истраже начини како вештачка интелигенција (AI) може позитивно да утиче на свет и допринесе решавању кључних глобалних изазова. Оба догађаја одржана су у организацији Међународне телекомуникационе уније (ITU).

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић истакао је овом приликом велику важност подстицања ИТ компанија и стручњака да развијају послове и буду конкурентни на међународном тржишту и прецизирао да извоз ИТ услуга у Србији расте из године у годину:

– Према званичним подацима, у 2023. години извоз ИТ услуга из Србије износио је око 3,4 милијарде евра – 2012. тај износ је био 375 милиона – па је очигледно о коликом расту и напретку је реч – нагласио је министар.

Један од наших важних циљева је развој и унапређење услуга електронске управе за грађане и привреду, ради раста квалитета, ефикасности и доступности услуга које пружају институције и смањења трошкова и штедње времена и управи и грађанима, рекао је министар, који је своје колеге из света упознао с услугама е-управе и другим. Државни дата центар у Крагујевцу је кључни део инфраструктуре за развој е-управе и дигитализацију Србије, нагласио је.

– Посвећени смо и сарадњи са међународним организацијама и надлежним органима других држава у овој области. Ширимо свест грађана о начинима безбедног коришћења нових технологија, а посебну пажњу посвећујемо најосетљивијим групама, као што су деца – закључио је Ристић у Женеви.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn