ИЗБОР РУКОВОДСТВА САВЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

Владан Ђокић поново ректор

Савет Универзитета у Београду поново је изабрао професора Архитектонског факултета Владана Ђокића за ректора Универзитета у Београду за мандатни период од наредне три школске године.

За њега је гласало 38 чланова Савета, колико их је било присутно на седници на којој је бирано руководство Универзитета. Савет, иначе, броји укупно 41 члана, али је њих троје било одсутно.

За проректоре је изабрано двоје досадашњих проректора – проф. др Дејан Филиповић, с Географског факултета, и проф. др Зорица Вујић, с Фармацеутског факултета, док су нови проректори проф. др Небојша Бојовић, са Саобраћајног, и проф. др Владимир Цветковић, с Факултета безбедности. Прва три кандидата добила су по 35 гласова, а проф. Цветковић 34 гласа чланова Савета.

Новоизабрани ректор проф. Ђокић представио је и свој програм, а као најважнију од девет тачака, колико их има у програму, навео је финансирање високог школства.

Нагласио је да је због финансијских проблема доведен у питање опстанак неких факултета и најавио да ће од државе тражити усклађивање законских прописа због којих факултети кубуре с новцем.

– Тражићемо да плате на универзитету буду повећане, да држава исплаћује новац за материјалне трошкове и да сопствена средства остану факултетима – најавио је Ђокић.

Како је истакао, међу задацима универзитетске управе биће и да се привуче што већи број страних студената:

– Међу 90.000 академаца на Београдском универзитету, четири и по хиљаде су странци, а од тога су две трећине из региона, што значи да имамо само један одсто студената који студирају на енглеском језику, и то мора да се мења.

Истако је и да ће се Универзитет позабавити имовином чији статус није решен.

– Имамо 120 задужбина чији статус није регулисан, али и између 20 и 30 станова који би могли да се издају, а ти приходи да се дају даровитим студентима – подсетио је Ђокић.

 

ЈЕДИНИ КАНДИДАТ

Проф. Владан Ђокић био је једини кандидат за ректора, а на априлској седници Сената Универзитета у Београду за њега је гласао 51 члан, од 57, колико их је било присутно на тој седници.

За проректоре је било предложено осам кандидата, а Ђокић је, како и налаже процедура, предложио четворо који су и избрани.

Ј. К.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn