ИЗГРАДЊА ШИРОКОПОЈАСНЕ КОМУНИКАЦИОНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ У РУРАЛНИМ ПРЕДЕЛИМА

За крај пројекта – посета школама

У наредне две године свако дете, а посебно сваки ученик у свим основним и средњим школама у Србији треба да добије приступ брзом интернету. Овим обећањем Милана Добријевића из Министарства информисања и телекомуникација обрадована је јавност током посете крајем маја издвојеним одељењима основних школа „14 октобар” у Малој Моштаници и „Павле Поповић” у Мељаку, а поводом завршетка радова на Пројекту изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије. Спровођење овог пројекта од великог је значаја за ученике, јер интернет добијају школе које га до сада нису имале.

– Период за нама показао је у ком правцу ће се кретати просвета у будућности, а ми уз Министарство информисања и телекомуникација и компанију Телеком на време идемо у корак са технологијом – рекао је овим поводом председник Општине Обреновац Милош Станојевић.

Председник Општине Барајево Слободан Адамовић захвалио је Министарству и компанији А1 те додао да се нада наставку сарадње.

– Наш циљ је да цело Барајево буде покривено оптичким интернетом. То је посебно важно за најмлађе суграђане, који ће од сада имати прилику да на једноставан начин користе платформе за осавремењивање наставе у даљем школовању – оценио је.

Радови у Малој Моштаници и Мељаку, вредности 455.000 евра, урађени су на траси дугачкој 14.800 метара, чиме је приступ брзом интернету омогућен свим становницима ових места – 670 домаћинстава у Малој Моштаници и више од 1800 у Мељаку.

Скуповима су присуствовали и директор ОШ „14. октобар” Драган Ненадић, директорка ОШ „Павле Поповић” Јела Стевановић, представници Телекома Србија и А1…

Министарство је овом приликом школама донирало и лаптоп рачунаре и пројекторе.

 

КРЕИРАЊЕ СИГУРНОГ ДИГИТАЛНОГ ОКРУЖЕЊА ЗА ДЕЦУ

Национални контакт центар Министарства информисања и телекомуникација за безбедност деце на интернету, у сарадњи са Школом роботике и рачунарства „Мој генијалац”, наставља да кроз образовне радионице за децу и родитеље подиже свест о опасностима које се могу крити иза дигиталних садржаја, начинима за ефикасну превенцију и креирање сигурнијег дигиталног окружења за децу.

Предавачи Центра су половином маја одржали три радионице полазницима школе „Мој генијалац”, о безбедној употреби интернета и начинима превенције дигиталног насиља. Сви који имају безбедносни проблем на интернету могу се обратити Центру на број телефона 19833 или попуњавањем онлајн пријаве на сајту pametnoibezbedno.gov.rs/. Сви позиви су анонимни и бесплатни.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић присуствовао је крајем мајa едукацији Националног контакт центра за безбедност деце на интернету у ОШ „Бора Станковић” у Београду, где је било речи о опасностима које се крију иза дигиталних садржаја, начинима за ефикасну превенцију и креирање сигурног дигиталног окружења за младе.

Ристић се у разговору с најмлађима упознао с њиховим интересовањима и познавањем области интернета и друштвених мрежа.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn