ЗАВРШЕНО НАЦИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИЧКИХ КОМПАНИЈА

Зајечарски средњошколци путују на Сицилију

Ученичка компанија „OutMark” из Гимназије у Зајечару освојила је прво место на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија, одржаном у Београду. Пет средњошколки које је представљају производе мултифункционалне наруквице намењене авантуристима, које боравак у природи чине сигурнијим. Оне ће у јулу представљати Србију на европском такмичењу ученичких компанија на Сицилији.

– Наруквице садрже копче с различитим додацима, попут кресива за потпалу ватре, пиштаљке, батеријске лампе, ножића, отварача за конзерве, компаса и НФЦ тага. Као некадашњи извиђачи, имале смо идеју да спојимо љубав према авантурама с иновативном технологијом. Вештину плетења унапредиле смо идејом о додацима унутар наруквица, које би одговарале различитим циљним групама – кажу Ленка, Марија, Андреа, Дуња и Мина из победничког тима.

Друго место освојила је ученичка компанија „KidSync” из Гимназије „Милош Савковић” у Аранђеловцу с друштвено-едукативним играма намењеним деци с тешкоћама у интелектуалном развоју, док је треће место припало ученицима из Машинско-електротехничке школе у Параћину, који се у оквиру своје компаније „HidroSol” баве производњом зелене енергије комбиновањем хидро и соларне енергије, уз потпуну аутоматизацију производње.

Специјалну UniCredit награду „Оснажени за будућност”, намењену ученичкој компанији која је својом иновацијом направила разлику у заједници, освојила је компанија „Еко-експлозија” из Електротехничке школе „Мија Станимировић” у Нишу.

Награда за најбољу примену информационо-комуникационих технологија отишла је у руке ученика из компаније „Wallet Alert”, који похађају Гимназију „Јосиф Панчић” у Бајиној Башти.

Двадесет најбољих тимова из средњих школа широм Србије представило је производе и услуге својих компанија у оквиру продајног сајма у тржном центру Бео, а наредног дана презентовали су публици и жирију своје бизнис планове.

У оквиру церемоније су додељене и награде за посебан допринос развоју предузетничког образовања у Србији, и то најбољем наставнику (Марија Урошевић, Крушевац), најбољем пословном волонтеру (Биљана Вуксановић, Телеком Србија) и најбољем пословном партнеру (НЦР фондација).

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији, уз финансијску помоћ Америчке агенције за међународни развој, UniCredit фондације, НЦР фондације и Министарства просвете.

М. В.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn