НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ” У ЛЕСКОВЦУ

Заљубљеници у дечју књижевност

У Народној библиотеци „Радоје Домановић” у Лесковцу за обележавање Међународног дана књиге за децу организован је сусрет с Елизабетом Георгиев, докторком библиотекарства, књижевницом и преводиоцем. Она је ауторка више од 20 књига за децу и младе и великог броја песама и прича, међу којима су и: „Три лица и птица”, „Сновуљци”, „Чапка”, „Путевима зорњаче” и многе друге.

У читаоници су се нашли ученици 4. разреда ОШ „Трајко Стаменковић” и учитељица Јелена Петровић, ученици 1/3 одељења ОШ „Јосиф Костић” и учитељица Драгица Антанасијевић, чланови библиотечке секције ОШ „Васа Пелагић” с библиотекарком Весном Филиповић Петровић и други заљубљеници у дечју књижевност.

Библиотекарка Надица Стојановић, која је водила програм, поздравила је све присутне, а посебно децу, и пожелела им лепо и занимљиво дружење.

Испред локалне самоуправе обратила се заменица градоначелника Лесковца др Лидија Димитријевић, која је деци пожелела да им читање буде извор радости и знања, а библиотека други дом, у којем ће увек моћи да пронађу авантуру и који ће им распламсати машту.

Директорка библиотеке Весна Илић истакла је да се Међународни дан књиге за децу обележава на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, творца многих бајки и песама које су обележиле детињство бројних генерација.

– Поред овог важног дана, наша библиотека обележава и 145 година од оснивања прве читаонице у Лесковцу. Зато смо организовали два догађаја: сусрет с књижевницом Елизабетом Георгиев и писцем књиге „Моја омиљена тетка” Маријом Лазаревић, која је и аутор слика које су изложене у излогу библиотеке – објаснила је Весна Илић.

Прва гошћа представила се речима: „Зовем се Елизабета, волим децу и младе, животиње и цвеће, омиљено место ми је библиотека, најбољи другари су ми деца, пишем драмске текстове за клинце и клинцезе, а данас ћу с вама бити и библиовила, и много причам.”

Малишани су кроз интеракцију сазнали нешто о Андерсену, које приче је писао за децу, које његове бајке су им родитељи читали, а које су открили кад су и сами савладали слова. Гошћа је и запевала, на Андерсенове, али и своје стихове, а затим су се ученици 1/3 представили игроказом „Пуж”, такође по њеном тексту. Заиграли су и запевали песму „Хвала слову, хвала азбуци”, коју је написала њихова учитељица Драгица, за шта су награђени великим аплаузом.

Песме Елизабете Георгиев рецитовале су ученице из ОШ „Трајко Стаменковић” које су се такмичиле на општинском надметању рецитатора „Песниче народа мог”. Таша Вуксановић (4/1) говорила је песму „У туђим ципелама”, Ангелина Ивановић (4/1) „Е,баш нећу да одрастем”, а Мина Стојановић (3/3) стихове песме „Криза”. Песникиња се захвалила ђацима за лепо рецитовање, као и учитељици Јелени за избор песама и одличан рад с децом, а рецитал је пропраћен дугим аплаузом.

Као и на свакој рођенданској журки, на крају је стигла торта, коју је креирала и направила библиотекарка Надица, а расположена деца угасила су свећицу, са заједничком жељом: „Нека лепота детињства остане да цвета са мном!”

Песникиња Елизабета Георгиев је на поклон Марији Лазаревић уручила слику с илустрацијом из своје књиге која тек треба да буде објављена, а на којој се налази Марија.

Ауторка књиге и бојанке „Моја омиљена тетка” и „Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза” и друштвене игре за децу, Марија Лазаревић, уз подршку Града Лесковца и Дома културе Брестовац реализује пројекат „Прихвати разлике – победи предрасуде”, чији је циљ подизање свести деце о важности поштовања различитости. Она је поздравила децу и упознала их са својим радом и писањем и објаснила им да има још много идеја које ће ускоро реализовати. Поручила је деци да се више друже с књигом, јер она је добар друг, с којим је корисно и важно проводити време.

Славица Драгић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn