ПРИРЕДБА У ДОМУ КУЛТУРЕ У ПЕЧЕЊЕВЦУ

Зборувајме македонски

У Дому културе у Печењевцу одржана је занимљива приредба, под називом „Зборувајме македонски”, коју је припремило Удружење грађана македонске националне заједнице у Лесковцу „Илинден”, у сарадњи с Домом културе.

Присутнима су се представили ученици из основних школа „Коста Стаменковић” из Лесковца и „Бора Станковић” из приградског насеља Богојевце. Они су казивали стихове на македонском језику и наступили у улози глумаца. Показали су завидно познавање македонског језика, који изучавају већ неколико година у својим школама.

Присутне је поздравила Зорица Митровић, председница Националног савета Македонаца у Србији, која је нагласила да се македонски језик изучава у многим основним школама у Србији од 2015. године. Такође је напоменула да ученици могу наставити школовање у Македонији као стипендисти Националног савета и владе Републике Македоније.

Директорка ОШ „Бора Станковић” у Богојевцу Татјана Гавриловић нагласила је да сличне приредбе треба чешће организовати у разним срединама и радити на популаризацији македонског језика. С њеним мишљењем слаже се и Славиша Николић, директор ОШ „Вук Караџић” у Печењевцу, чији су ученици у великом броју присуствовали приредби, а у публици су били и чланови Удружења „Вардар” из Ниша.

Д. Митровић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn