КАРАВАН АЛЕРГИЈА 2024. КРЕНУО ПО СРБИЈИ

Знањем до безбеднијег окружења

Кад се у неком разговору помене алергија на храну или полене, најчешће стигне повратна информација да и саговорника мучи неки вид алергије. И разговори с васпитачима, учитељима и наставницима показали су поражавајуће податке. Ако је до пре пар година у једном одељењу било двоје деце с алергијом, сада се тај број удвостручио или чак утростручио.

Удружење пацијената с алергијама препознало је потребу родитеља, с једне стране, и запослених у установама предшколског и школског васпитања и образовања, с друге, да се ова проблематика приближи заједници и да се створе услови за безбедније окружење.

У едукативном Каравану алергија 2024. који је започео предавањем у Предшколској установи „Моје детињство” у Чачку, а наставља се на позив родитеља или васпитача и учитеља и у другим установама широм Србије, акценат је стављен на препознавање алергијских реакција и адекватно реаговање у спречавању настанка тежих последица, као и на правилно поступање у случају да до тежих облика алергијских реакција дође.

Посебан фокус стављен је на алергије на храну, лекове и убоде инсеката, јер су то облици код којих су у највећем броју случајева регистроване најтеже реакције које могу и угрозити живот (анафилактичке реакције). Такође се учесницима приближава појам и употреба адреналинског аутоињектора, који лекари преписују деци с високим класама алергија на храну, лекове или убоде инсеката, а који та деца морају стално да имају уз себе.

Председница удружења „Алергија и ја”, заједно с лекарима специјалистима педијатрије, имунологије и алергологије, током априла ће посетити Зрењанин, Предшколску установу „Врачар”, и ОШ „Иван Гундулић” у Београду, а Караван алергија ће током године стићи и у Краљево, Крагујевац, Јагодину, Трстеник, Кикинду, Ниш и Нови Сад.

Алергије су данас добиле статус „обољења 21. века”, као најчешћа хронична болест у Европи. Према европским статистичким подацима, сваки други човек има симптоме алергије, између 50% и 80% пацијената има алергијски ринитис, 60% беба има атопијски дерматитис, док 50% деце с атопијским екцемом развије астму, 40% деце с екцемом има и алергије на храну, а 20% деце има алергију на храну.

Караван алергија 2024. настао је и спроводи се у организацији Националног удружења пацијената „Алергија и ја”, које је основано 2018. године. Удружење је посвећено мисији да кроз системске промене у друштву и институцијама, али и уз константну подршку пацијентима један на један, промени реалну ситуацију у друштву која за оболеле није сјајна. Ову иницијативу подржала је Глобална платформа удружења пацијената с алергијским и респираторним болестима Global Allergy and Airwais Patient Platform.

НУ „Алергија и ја”

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn