ПРИПРЕМЕ ЗА УПИС НА ФАКУЛТЕТЕ

Знањем против треме

Не постоји универзални савет за савладавање треме, јер то је индивидуална ствар, али треба имати у виду да сам елиминациони тест није питање живота или смрти, већ само једна раскрсница у каријери која ће нас, можда, упутити и на неку стазу којом нисмо намеравали да ходамо, а за коју ће се испоставити да је управо она коју смо тражили, каже проф. др Бранислав Боричић, проректор Универзитета у Београду

Финиширање припрема за упис на факултете је у току. Електронске пријаве за пријемне испите на појединим државним универзитетима у земљи, као што је, на пример, новосадски, стартоваће и пре средине јуна, док ће елиминациони испити који матуранте деле од индекса у главном граду Војводине бити организовани од 26. јуна до 5. јула. Пријемни испити на Универзитету у Београду (УБ) биће обављени 24, 25. и 26. јуна, каже за наш лист тамошњи проректор проф. др Бранислав Боричић и додаје да значајнијих промена уписних квота, правила полагања и рангирања кандидата у односу на претходне године није било. Као представник УБ, али и један од професора с најдужим стажом на најстаријем и највећем универзиту у земљи, проректор Боричић је потенцијалним бруцошима упутио савете путем страница Просветног прегледа, а то су учиниле и његове колеге с универзитета у Новом Саду и Крагујевцу.

Пре свега, истиче Боричић, сваки кандидат требало би да се упозна с оквиром и садржајем конкретног пријемног испита, о чему факултети, по правилу, истичу прецизне информације на својим интернет сајтовима или у приручницима за припрему елиминационог испита. Затим треба да дају све од себе да што подробније савладају градиво и вештине које ће од њега бити тражене на самом тесту, додаје проректор УБ, уз напомену да је с том припремом требало почети пре неколико месеци.

– Уколико је кандидат поступио у складу с претходним саветима, нема места стрепњама и страховима да нешто неће бити како треба на самом испиту. Немам универзални савет за савладавање треме, јер то је индивидуална ствар, али треба увек имати у виду да сам пријемни испит није питање живота или смрти, већ само једна раскрсница у нашој каријери која ће нас, можда, упутити и на неку стазу којом нисмо намеравали да ходамо, а за коју ће се испоставити да је управо она коју смо тражили – поручио је проректор за науку Бранислав Боричић.

Приликом припрема за пријемни испит важно је да се вредно ради и да се све друге активности одложе за период након тог елиминационог теста, подвлачи проф. др Ђорђе Херцег, проректор за наставу и студентске активности Универзитета у Новом Саду. Он саветује матурантима да на самом испиту искористе све време које им је на располагању, односно да не напуштају испит раније, него да провере првобитно написане одговоре. До тада, преостале дане свршени средњошколци треба да искористе да прођу кроз примере задатака из претходних година, погледају снимке с припрема за пријемне, ако постоје, и, што је најважније, да самостално ураде што више задатака, пишући их на папиру.

– Затим нека понове онај део градива код којег је било потешкоћа у току учења у средњој школи и поново ураде та питања. Треба, такође, да обрате пажњу и на време потребно за израду задатака. Није довољно да ураде само један задатак, јер понављањем сличних примера стичу сигурност, брзину и утврђују рутину у решавању. На самом испиту треба прво да прочитају сва питања и на почетку одговарају на она која најбоље знају. Неопходно је и да обрате пажњу на писана и усмена упутства која се дају у току испита. Пре испита треба припремити све потребне ствари, добро се одморити и кренути на време на полагање. Трема је индивидуална појава, али из искуства знамо да чињеница да смо сигурни у своје знање и способности помаже да је елиминишемо. Зато поново наглашавам да је важно припремити се и посветити све време пре испита томе, а остале активности одложити – апелује на будуће бруцоше проректор Херцег.

За сваки успех у животу потребни су амбиција, напоран рад, али и одлучност и упорност, нагласио је ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, и поручио матурантима да се наоружају овим особинама сада, пред полагање пријемног испита, али и касније, кад добију индексе у руке. Важно је, каже, поставити високе животне циљеве и сањати лепе снове, али је још битније бити реалан и преузети одговорност за евентуалне неуспехе који су неизоставни део сваког постигнућа, што значи не поколебати се и не одустајати од избора будућег занимања, већ дати све од себе у превазилажењу препрека на том путу, какав је и пријемни испит.

– Избор жељеног факултета је ваша лична одлука и зато спремно приступите свом избору. Верујте у себе и своје способности. Верујем да ће будући бруцоши имати довољно снаге и знања да успешно положе пријемне испите и да у својим рукама држе индексе жељених факултета – нагласио је ректор Филиповић и додао да изазови у учењу који се постављају пред нове генерације студената нису само у обиму наставног градива које треба савладати, већ све чешће и у промени медија путем којих се знање преноси, као и структури градива које се све више базира на мултидисциплинарности.

Д. Ј. З.

Фото: Универзитет у Београду

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn