КОНЦЕРТ ЗА ПАМЋЕЊЕ ГОРКE ХЕРМОСЕ И МАЛАНДРО КЛУБА

КОНЦЕРТ ЗА ПАМЋЕЊЕ ГОРКE ХЕРМОСЕ И МАЛАНДРО КЛУБА

Виртуоз на хармоници гост Дома ученика

 

Прошло је четврт века откако је велики шпански уметник Горка Хермоса наступао у нашој земљи, а овога пута, са својом групом, Београђанима је представио нови репертоар на концерту за памћење, одржаном 26. фебруара у Опери и театру Мадленијанум.

Композитор, виртуоз на хармоници и професор класичне хармонике и камерне музике на конзерваторијуму „Хесус де Монастерио” у Сантандеру, један је од највише извођених композитора садашњице. Објавио је седам ЦД-ова, четири књиге о историјату хармонике, наступао као солиста на сценама Кине, Јужне Америке и Ирана, а представио се и на београдској сцени. Сада, након четврт века, са саставом Маландро клуб, који чине Алберто Вакеро (труба) и Хавијер Мајор (контрабас), поново је за нашу публику извео фузију класике, танга, фламенка, фада и фолклора Иберијског полуострва.

Куриозитет је свакако што су виртуозни хармоникаш и чланови његове групе Маландро клуб овога пута били гости Дома ученика средњих школа у Београду!

Како је дошло до сарадње светски признатог уметника и наших средњошколаца веома је занимљиво, а пре свега инспиративно. Како је за Просветни преглед објаснила Јелена Драгићевић, етномузиколог и васпитач Дома, композитор Горка Хермоса био је одушевљен како су ученици извели његову композицију, што је условило долазак групе у наш главни град.

Наиме, 13. априла 2019. године тадашњи матуранти Јелисавета Зорић, Игор Филиповић, Андрија Секулић, Владета Маринков и Срђан Ђурић победили су на републичком такмичењу домова ученика „Домијада” са композицијом „Анантанго”, чији је аутор Хермоса.

Јелена Драгићевић, која их је спремала за такмичење, у жељи да прикаже извођење ђака, али и са намером да добије мишљење самог композитора, послала му је снимак наступа. Изненађеном Хермоси извођење се изузетно допало и, уз искрене честитке ученицима и колегиници, снимак је објавио на његовом Фејсбук профилу. На тај начин успостављена је чврста веза и направљен договор за будућу сарадњу. Међусобно разумевање и наклоност према композицијама Хермосе резултирали су великим концертом у Мадленијануму.

– Уз изванредну сарадњу са ученицима, колегама и директором наше установе др Љибишом Антонијевићем, успели смо да организујемо овај изузетно важан концерт. Рад са ученицима ме инспирише и трудим се да им пренесем знање на што бољи и креативнији начин. Сматрам да сам у томе у значајној мери и успела. У раду са ученицима много ми значи њихова несебична подршка, али и изузетан однос, који смо успели да изградимо – каже Јелена Драгићевић.

Директор Дома ученика средњих школа у Београду др Љубиша Антонијевић истакао је да та установа организује велики број културних садржаја за своје кориснике, чему се посвећује посебна пажња.

– Велико нам је задовољство, али и признање за наш рад, да је један тако изванредан уметник са својом групом гост наше установе. За нас је било велико изненађење што су овако врсни уметници и велики композитор какав је Горка Хермоса прихватили позив наших ученика. То је, ипак, резултат њиховог великог труда и ангажовања.

У оквиру Дома ученика средњих школа у Београду, као највеће установе те врсте у Србији, ради посебна служба која се бави организацијом културних садржаја за ђаке. Сваког месеца наши ученици могу да уживају у биоскопским пројекцијама и концертима. Основали смо и хор и оркестар за ученике који похађају музичке школе, а који бораве у Дому. Они су до сада имали више успешних наступа, за које су добили бројне похвале. Концерт Маландро клуба поклон је за наше, као и остале ученике музичких школа и академија, и њихове професоре из Србије – рекао је др Љубиша Антонијевић.

Александра Радовановић

 

 

 

Антрфиле 1

НЕОБИЧАН УМЕТНИК

Горка Хермоса је необичан уметник, комбинује различите музичке правце – од танга до традиционалних музичких стилова.

Србију је посетио пре двадесет и пет година, са саставом „Txanapa Akordeoi orkestra”, под диригентском палицом чувеног Инакија Албердија. Добитник је бројних награда широм света, а његове композиције за хармонику и оркестар уврштене су и у обавезни програм дипломских испита и програма музичких академија. Сарађивао је са бројним признатим музичарима и светским филхармонијама.

 

 

 

Антрифле 2

ЗАЈЕДНИЧКА СТРАСТ

– Име групе Маландро изабрали смо јер означава особу боемског и „зачињеног” живота. Свирамо више од десет година заједно у различитим формацијама, а тајна нашег успеха је што смо веома добри пријатељи и имамо заједничку страст – музику – кажу чланови групе.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn