МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ СЛИКОВНИЦА „ЧИГРА” У ПОЖЕГИ

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ СЛИКОВНИЦА „ЧИГРА” У ПОЖЕГИ

Стаза здравља и знања

 

Народна библиотека у Пожеги шести пут заредом реализовала је Међународни фестивал сликовница „Чигра”, на несвакидашњи начин. Реч је о делу ширег пројекта „Култура на шинама”, који се организује у оквиру манифестације Дани европске баштине 2021.

Простор градског дечјег игралишта у Пожеги преуређен је у стазу здравља и знања, под називом и са слоганом – „Читај и шетај”. У оквиру стазе, на отвореном простору постављено је осамнаест сталака, а на сваком од њих по неколико страница сликовнице „Јежева кућица” Бранка Ћопића, у издању Креативног центра.

Сликовнице на стази, различитих издавача, мењаће се на свака три месеца. Пројектом „Читај и шетај” Народна библиотека Пожега жели да подстакне породично дружење деце и одраслих на отвореном на квалитетан начин – уз читање сликовница и шетњу на свежем ваздуху. Ово је прва таква стаза код нас, а у свету су познате под називом storywalk.

О фестивалу „Чигра”, значају присуства сликовница и књига у детињству говорила је за Просветни преглед библиотекар Народне библиотеке у Пожеги Даниела Скоковић, један од добитника награде за најбољег библиотекара у Србији.

− Прошле и ове године концепцију Фестивала прилагодили смо актуелној епидемиолошкој ситуацији. Морали смо да одустанемо од многобројних активности у затвореном – изложби у Градској галерији, представа у сали биоскопа и организовања округлог стола са гостима из иностранства. Ипак, нисмо желели да пропустимо прилику да организујемо Фестивал сликовница, овог пута у измењеним околностима. Стаза здравља и знања „Читај и шетај” у новонасталим околностима показала се као идеално решење. Пратимо светске трендове у библиотекарству за децу и младе, па смо приметили да јавне библиотеке имају све већу улогу у промовисању циљева одрживог развоја, заштите и очувања природе. Приредили смо свечано отварање фестивала, а сва заинтересована деца имају прилику, како појединачно тако и са васпитачима и учитељима, да посете изложбу на отвореном. Реакције посетилаца су одличне и, по свему судећи, ово ће бити једно од омиљених места за читање и шетњу наших суграђана – објаснила је Даниела Скоковић и нагласила важност присуства сликовница за дечји развој.

– Сусрет са сликовницом, а то је прва дечја књига, од изузетне је важности за свако дете. Дуалност коју сликовнице имају, пре свега као добра сублимација текста и илустрације, а затим и као књиге које обично заједно читају одрасли и деца, нешто је што малишане не уводи само у свет књижевности и знања, већ слободно можемо да кажемо – и у сам живот. Зато је посебно значајно да те сликовнице буду са више аспеката добре и естетски квалитетне – од текста и уметничких, а не стереотипних илустрација, до добре техничке опремљености. Следећи корак је обучавање и подстицање одраслих, пре свега родитеља, на технике помоћу којих уз сликовницу значајно могу да утичу на постигнућа деце, на њихову бољу комуникацију и критичко промишљање – објашњава.

За време карантина Даниела Скоковић у вечерњим часовима најмлађима је држала пажњу путем друштвене мреже Фејсбук.

– Тај период, када смо се тек суочили са вирусом, донео је велике промене за све нас. Само затварање и страх сигурно су највише погодили децу. У библиотеци су тада били у току наши програми за подстицање читања за ученике првог и другог разреда „Библиобубамара” и „Библиопчелица”, које организујемо већ десет година. Нагло су прекинути, нису сва деца успела ни књиге да позајме. Врло брзо сам дошла на идеју да се преко Фејсбук лајва свако вече обраћам деци, да им причам и читам, али и да пружам савете родитељима. Одзив је био фантастичан! Спремала сам се за свако вече, то је и за мене лично био прави лек за боље расположење у иначе суморној ситуацији. Читала сам обично у време конференције за штампу Кризног штаба. Мислила сам: нека родитељи прате вести, а ја ћу покушати да забавим децу. Било је то невероватно искуство, које је обележило мој карантин, али и одлична прилика да будем у контакту и пружим оно што најбоље знам – објаснила је библиотекарка.

На питање да ли је књига била једна врста „терапије” током изолације изазване корона вирусом одговара – потврдно.

− За многе јесте! Неко је читао јер је тражио бег од стварности и лоших вести, неко јер је одједном имао више слободног времена, а неко је желео да о књигама разговара са другима. Ја сам се нашла у овој последњој групи и моје задовољство је заиста било немерљиво. Било би добро да се вратимо књигама. Један од мојих планова у раду са децом фокусира се на враћање нивоа пажње код деце приликом разговетног и лаганог читања, а та концентрација при читању озбиљно је уздрмана лаким и брзим, инстант информацијама са разних дигиталних уређаја. Децу морамо поново научити да уживају у лепим речима и у богатству које пружају језик и читање. За распламсавање маште нису потребни визуелни и разни други ефекти – потребно је много рада и воље, да децу у томе подучавамо. То је мој нови радни изазов – каже предана библиотекарка Даниела.

Јелена Комарица

 

 

 

Антрфиле

БЛАГО У БИБЛИОТЕЦИ

− Народна библиотека Пожега и наше Дечје одељење заиста „постављају лествицу” високо, прво себи, а затим и колегама широм Србије. Многи се јављају и хвале нашу иновативност, прате шта радимо, па и сами организују сличне активности. Познати смо по отворености за сарадњу са колегама из Србије, региона и света, са којима радо делимо искуства. Сматрам да је то веома важно – дељење стеченог знања предуслов је за сваки развој и напредак. Сарађујемо са институцијама, удружењима, суграђанима. Истрајни смо и упорни у остваривању нових идеја, али и када је реч о унапређивању програма који су постали традиционални. Пратимо рад наше струке и у свету, прилагођавамо се и уводимо нове услуге за све узрасте корисника. Многобројни су програми које реализујемо, а заједничко за све је да радимо с љубављу, улажемо сва своја знања и ентузијазам и не одустајемо лако, нарочито ако увидимо да је нешто добро за децу. Изазова и препрека увек има, посебно финансијских, али нам добро иде са писањем пројеката и донацијама различитих дародаваца. Људи препознају наш труд и залагање, па нам и сами помажу.

Држимо пажњу свих узрасних група – од пројекта „За сваку бебу књига”, преко одличне сарадње са децом предшколског узраста, до програма за подстицање читања млађег основношколског узраста. Старије основце привлачимо у библиотеку као волонтере. То је одличан начин да им дате на значају и приволите их да чешће долазе. Често правимо различите програме који подразумевају излазак ван простора зграде библиотеке. Желимо да будемо доступни што већем броју деце и да им покажемо какво благо чувамо у библиотеци – каже библиотекарка Даниела Скоковић.

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn