САРАДЊА ДЕБАТНОГ КЛУБА ПЕТЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ И ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

САРАДЊА ДЕБАТНОГ КЛУБА ПЕТЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ И ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Хуманитарни турнир у дебати

 

У сјајној такмичарској атмосфери и пред више од стотину „навијача”, протеклог викенда на Правном факултету у Београду одржано је несвакидашње надметање – хуманитарни турнир у дебати, на иницијативу и у организацији Дебатног клуба Пете београдске гимназије.

На идеју о покретању секције на којој ће средњошколци развијати ту лепу вештину почетком школске године дошле су ученице Милица Булатовић и Емилија Стевановић, а већ сада она броји више од двадесет чланова, ђака од прве до четврте године. Са њима у улози ментора ради управо њихова другарица Милица, која је завршила „курс” из те области у организацији Дебатног клуба Правног факултета. Она и Емилија, у сопственом аранжману, већ две године с успехом се баве такмичарском дебатом, а да знање умеју и да пренесу потврдили су недавно и полазници школског Дебатног клуба. Наиме, већ крајем прошле године, на највећем дебатном турниру на Балкану „Децембарцу”, освојили су треће и четврто место.

Желећи да покажу шта то оне раде на секцији, али и да одмере снаге са другим дебатерима, амбициозне гимназијалке одлучиле су да организују школски турнир, на коме ће приказати како се бране ставови на различите теме, од политичких и економских до разних друштвених питања.

У добробити такве акције лако су убедиле директорку школе Борку Поповић, која им је помогла да пронађу адекватно место за одржавање турнира – Правни факултет – јер се зграда Пете гимназије тренутно реновира.

Право учешћа имали су средњошколци свих смерова и разреда, као и студенти, а такмичило се 30 двочланих тимова. Турнир траје два дана и састоји се од пет рунди, после којих осам најбољих тимова пролази у два полуфиналa. У финалном надметању победу су однели студенти Економског факултета Драган Џивџановић и Илија Драгић, који су у жестокој борби одбранили позитиван став на необичну тему: „Постоји машина, која људима омогућава да одређене особе потпуно и трајно избришу из меморије. Овај Дом би дозволио људима да користе ту машину”.

– Такмичарска дебата умногоме се разликује од школске, јер се дебатује по британском парламентарном систему. Дебатери петнаест минута пред наступ добијају до тада непознату тему и задати став – за или против. Немају право на коришћење интернета или комуникацију са другим људима, већ само са партнером осмишљавају концепт за говор у трајању од седам минута. Два тимa „владе” и два тима „опозиције” за победу се боре пред панелом судија – објашњава Милица Бултовић и додаје да су то овога пута били најуспешнији српски дебатери из невладине организације „Отворена комуникација” – међу којима су и победници светског првенства у дебати, одржаног 2019. године на Тајланду Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић.

Чињеница да се теме не добијају унапред додатно подстиче учеснике да развијају способности говорништва, брзог размишљања и образовања аргумената у изузетно кратком року. Иако делује да првенствено зависи од талента, Емилија Стевановић каже да се у дебату може укључити свако:

– Та активност изузетно је препоручљива за сву децу, а нарочито за ону којој је потребно да разбију страх од јавног наступа и говорништва, јер утиче на јачање самопоуздања. На нашој секцији сваки нови члан прво пролази кроз теоријску обуку, а потом у просторијама школе вежбамо симулације дебате.

Свечано проглашење победника, уз диван пријем, уприличено је у салону Комбанк дворане. За свку похвалу је одлука гимназијалки да надметање буде хуманитарног карактера, а средства прикупљена уз помоћ спонзора и кроз симболичне партиципације такмичара намењена су за децу Свратишта.

Наташа Ивановић

 

 

Антрфиле

КУЋА НИЈЕ ТЕСНА…

Зграда Пете београдске гимназије стара је нешто више од 80 година. Осим прошлогодишњег реновирања фасаде, последње веће уређење школе била је доградња трећег спрата, пре више деценија. Добар део инсталација никад није мењан, а школа је имала и проблема са влагом. Зуб времена учинио је своје и зграда је одавно постала „зрела” за реконструкцију.

Њена обнова почела је 1. фебруара, па се настава од почетка другог полугодишта одвија у основним школама „Свети Сава” и „Краљ Петар Први”, тако што је свака од школа „угостила” по једну смену. Привремена „селидба” на два места била је неопходна због броја ученика (тренутно их је око 1190), а повратак на стару адресу очекује се у септембру.

– У почетку је свакако било потребно прилагодити се новом простору, али деца су веома флексибилна и разумна, те тако сви заједно, љубазношћу наших домаћина, радимо неометано, припремамо се за такмичења и спремамо школску приредбу. Фаза прилагођавања на нове услове трајала је и краће од очекиваног. Коначно, смештени смо у две веома солидно опремљене школе, на локацијама које нису претерано удаљене од Пете београдске. Доказ да „кућа није тесна, ако деца нису бесна” јесте и успешна организација Дебатног турнира упркос свим тренутним изазовима – каже директор школе Борка Поповић.

Великом реконструкцијом предвиђена је промена свих инсталација, постављање изолације, уградња нове столарије, постављање нових грејних тела, реновирање тоалета, изградња нових учионица, измена подних облога, уградња савременог система видео-надзора, система ПП заштите, лифта, реновирање Камерне сцене…

– Да се добром организацијом може постићи све потврдили смо и осмог марта, када смо прославили велики јубилеј – 115 година постојања школе. Чињеница да тренутно радимо на две локације није нас омела да га обележимо достојанствено, разноврсним и садржајним програмом: пригодним изложбама (од којих је једна омаж Надежди Петровић), вечерима поезије, приредбом у Установи културе „Влада Дивљан”, а следи централна свечаност, која ће бити одржана 23. марта у Југословенском драмском позоришту. Веома смо поносни што и поред селидбе успевамо да будемо ефикасни и на том плану и што ћемо угостити многе наше алумнисте и драге госте.  Ова година је веома важна за Пету београдску и желимо да са јавношћу поделимо радост због свих промена које нас ускоро очекују – каже директор школе Борка Поповић.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn