64. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА

ПИСМО = ГЛАВА

 

Двадесетог октобра свечано је отворен 64. Међународни сајам књига под слоганом „Писмо = глава”, који је осмишљен као порука и подсећање на универзалну вредност писмености и значај књижевног стваралаштва. Иако јe било лепо вече, скоро летње, сајамске хале биле су пуне љубитеља писане речи, који су, уместо у природи или неком другом окружењу, одлучили да баш међу штандовима препуним наслова проведу време.

На најрепрезентативнијој и највећој књижевној манифестацији у овом делу Европе учествује око 500 излагача, међу којима 60 из иностранства, а земља почасни гост је овога пута Египат. Поред домаћих и иностраних издавача и писаца до 27. октобра биће представљен и велики број нових наслова, а публика ће моћи да учествује у бројним дискусијама, трибинама, промоцијама и да прати сајамске изложбе…

За празник писане речи припремљено је 667 сајамских програма и промоција, око 15 одсто више у односу на лане.

Манифестацију је отворио књижевник Милован Витезовић, а у име земље, почасног госта, публику и званичнике поздравио је др Хаитам ал Хај Али, писац и председник Генералне египатске организације за књиге.

Витезовић je најавио је да ће Србија затражити враћање 5000 српских средњовековних рукописа, колико се процењује да их има широм света.

– Ми, писци Србије, затражићемо уз помоћ дипломатије повратак тих рукописа. Али, имајући у виду египатско и грчко искуство, како се светски значајна артефакта тешко враћају у матичну културу, тражићемо дигиталне копије са циљем да се оживе и истраже – казао је Витезовић

За др Хаитама ал Хај Алија књига је „пријатељ коме поверавамо наше тајне, предајемо нашу свест и осећања, пријатељ који нам пружа осећај задовољства. Књига је неко кога је људска цивилизација познавала од самих почетака историјског доба”.

Паралелно са светковином у част књиге од 23. октобра одвија се и 50. Сајам образовања и наставних средстава, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја са слоганом „Образована Србија, успешна Србија”. Министарство просвете представља се и као излагач. Промовисање рада Министарства усмерено је на важне области развоја образовања, а теме обухватају све нивое образовања, од предшколског и основног, преко средњег стручног и уметничког, до високог образовања и науке. Посебно место заузимају примери добре праксе успешних школа и предшколских установа, као и развој дуалног образовања и предузетништва.

О. Н.

Антрфиле

ШКОЛСКИ ДАН

Издавачи за Школски дан, 24. октобра, припремају посебан садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима. Намењен је организованим посетама ђака, наставника, библиотекара, студената и професора.

Антрфиле

НАГРАДЕ

Традиционално ће бити додељене и награде и оцењена годишња издавачка продукција у девет категорија: издавач године, издавачки подухват године, дечја књига године, награда за издавача из дијаспоре на српском језику, специјално признање за допринос у области науке, специјално признање за издавача књиге или стрипа, награда за најлепшу књигу, за најлепшу дечју књигу и специјално признање за младог дизајнера. Поред традиционланих сајамских награда доделиће се и награда „Доситеј Обрадовић”, која се сваке године додељује страном издавачу за континуиран допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

Антрфиле

ИЗЛОЖБЕ

Сајамске изложбе организоване су у знаку јубилеја књижевних великана Црњанског, Киша и Павића. Поводом 100 година „Итаке и коментара” Милоша Црњанског, поводом 30 година од смрти Данила Киша и 90 година од рођења и 10 година од смрти Милорада Павића.

Поред ових, уприличено је још осам изложби, Српског библиофилског друштва, Удружења грађана „Култура ћирилице”, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”…

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn