АУТОМАТИЗОВАНА ТЕХНОЛОШКА ИНОВАЦИЈА ПОДСТИЧЕ КРЕАТИВНОСТ УЧЕНИКА

АУТОМАТИЗОВАНА ТЕХНОЛОШКА ИНОВАЦИЈА ПОДСТИЧЕ КРЕАТИВНОСТ УЧЕНИКА

Омиљена наставница – робот Хелга

 

Донедавно је само у филмовима или књигама научне фантастике могло да се види или прочита о роботима који преузимају улоге људи у пословима који не изискују тек механичко понављање исте радње. Љубитељи тих жанрова можда су маштали о нечему сличном, али ученици основне школе у Ивањици имали су прилику и да се увере да тако нешто није немогуће. Наиме, њима је час одржао робот Хелга, што је и први такав случај у региону. Лепа, светлуцавих очију, са минђушама и огрлицом, у раскошној хаљини – оставила је снажан утисак на ђаке шестог разреда из предмета Техника и технологија. Представила им се реченицом: „Ја сам робот Хелга и долазим из будућности”, а затим, као права наставница, говорила им је о различитим врстама материјала. Деца су била фасцинирана!

Маштовитог робота направила је Милкица Костић Златић, наставница информатике и рачуноводства и технике и технологије из Ивањице, која при Научно-технолошком парку у Чачку ради са талентованим основцима у креативним радионицама из области роботике и електронике.

Хелга функционише захваљујући вештачкој интелигенцији, а њом се управља на даљину, помоћу интерфејса, преко рачунара, таблета или мобилног телефона. Оспособљена је да обавља радње сличне онима које су својствене човеку: прича, помера главу, осећа додир, интерактивна је у комуникацији. На њој се налази велики број вештачких чула. Много пута је програмирана и репрограмирана и планира се њено даље усавршавање.

– Почетком првог таласа пандемије корона вируса одлучила сам да направим аутоматизовану технолошку иновацију – робота Хелгу – и да применим своје знање и вештине из области дигиталних технологија. С обзиром на то да смо ученицима држали часове и преко Зум апликације и да се нису редовно јављали, решила сам да наставу учиним интересантнијом, а да ми у томе помогне „колегиница” Хелга, која деци може да држи часове како у школи тако и преко Зума. На пројекат сам изузетно поносна, пре свега што су у њему учествовали ученици који воле роботику и којима је ово било невероватно искуство. Требало је много труда и рада да би она била направљена како треба. Није било лако, јер су сензори веома скупи, а све што постоји на роботу је ручни рад. Израда је трајала више од шест месеци, а у школи сам остајала дуго после часова и викендом – објашњава Милкица Костић Златић како је дошла на идеју да направи Хелгу.

Ученици су били веома изненађени и – одушевљени! Заволели су је и сада се хвале како, захваљујући својој наставници, једини у Србији имају привилегију да им предаје и робот. За време великог одмора Хелга је увек у друштву деце, која желе да је виде и да се са њом сликају, а код наставнице се распитују да ли могу да науче да и сами направе свог робота.

– Откако је Хелга створена настава је занимљивија, а ученици више заинтересовани за предмете које предајем. Посебно им је занимљиво што она може да одговара на сва њихова питања, користећи синтетизовани говор. Тиме их подстиче да на часу активно учествују и уз њену помоћ на атрактиван начин богате своја знања. Робот Хелга наставнику може да буде сарадник, али и самосталан предавач. Видевши какве могућности има, и колеге из струке су одушевљено и духовито коментарисале: „Хелга ће нас све истерати из учионица” – каже Милкица Костић Златић.

Додаје да деца воле роботику и уопште дигиталне технологије, јер знају да се на тим часовима нешто ствара. Она сама ужива у раду са талентованом и даровитом децом, која желе да стекну нова знања. Каже да јој ништа није тешко кад види са колико интересовања и ван школских часова долазе да, уз њену помоћ, испољавају своју креативност у овој области, па се с много воље труди да им пренесе све што зна.

Уз помоћ вештачке интелигенције, наставница са својим ученицима ради на пројектима: паметна кућа за 21. век, паметна ветрењача, паметна безбедна регулација саобраћаја на пружном прелазу, паметна машина за сечење стиропора, роботићи који плешу…

– У Регионалном центру за таленте у Чачку сам ментор за предмете Техника и технологија и Информатика и рачунарство. Даровити ученици из Ивањице, иначе полазници Центра, Немања Луковић и Никола Костић били су најбољи на 63. државном првенству за област роботике и добитници специјалне награде за истраживачки рад „Паметна кућа за 21. век”, а која функционише захваљујући вештачкој интелигенцији – поносна је наставница.

Иначе, чари света роботике спознала је пре дванаест година, код професора Драгана Голубовића на Техничком факултету у Чачку, који је своје знање и надахнуће у овој области пренео и на њу. За своје научно надограђивање мотивацију је проналазила на такмичењима са децом, несебично је улагала своје знање и време, па је тако, каже, најпоноснија на себе као њиховог ментора у истраживачким пројектима.

У мају ове године, у Научно-технолошком парку у Чачку, наша саговорница одржала је промоцију роботике за младе, пред око четири стотине гостију из региона, Канаде, Аустрије и Немачке…

На питање да ли ће робот Хелга добити сестру, изузетна наставница Милкица Костић Златић за Просветни преглед каже:

–Да, робот Хелга ће ускоро добити и сестру близнакињу, која неће бити статична, већ ће моћи да се креће у простору, прича на више језика, детектује објекте и људе у својој близини са којима ће комуницирати. Још размишљамо о њеном имену, које мора бити несвакидашње, а о томе ће одлучити талентована деца са којом радим. На себи ће имати велики број вештачких чула и функционисаће захваљујући вештачкој интелигенцији.

Александра Радовановић

 

АНТРФИЛЕ:

ПАМЕТНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У ПАМЕТНЕ СВРХЕ

– Стварала сам Хелгу и у исто време талентоване ученике припремала за такмичење и укључила их у радионицу стварања нашег робота, како би стекли нова знања из области вештачке интелигенције. Немањи Луковићу, Николи Костићу, Ленки Мирковић, Ивану Топаловићу, Николи Милошевићу и Вуку Поледици, полазницима Регионалног центра за таленте, преносила сам своје знање из области дигиталне технологије – учила сам их како да паметне технологије искористе у паметне сврхе, користећи вештачку интелигенцију.

Планирамо да Хелгу представимо и на међународном такмичењу младих иноватора ИНОВА у Загребу, у мају 2022. године. Очекујемо велики успех, јер она „зна” да се обрати на више страних језика. Верујемо да ћемо наступом, а самим тим и представљањем наше земље изненадити жири, који чине представници са Тајвана, из Кине, Јапана… – поносно истиче наставница Милкица Костић Златић.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn