ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ НАУКЕ ПОЗИВА ШКОЛЕ ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ НАУКЕ ПОЗИВА ШКОЛЕ ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Зелени дневник – водич за научна истраживања

Клима се мења на целој Земљи, па тако и у нашем окружењу. Све су чешћи и дужи периоди веома топлог времена, а у нашем региону оваквих периода има двоструко више него у прошлости, каже статистика. Када су врућине, сви пожелимо да смо у природи, а не окружени бетоном. С мање бетона и више зеленила окружење може да буде зелена оаза која помаже смањењу утицаја глобалног загревања и климатских промена, истичу у Центру за промоцију науке. Подсећају да анализа различитих параметара климе постоји одвајкада, јер су људи одавно приметили да постоје правилности у климатским периодима, па тако у 19. веку почињу прва систематична праћења низа параметара, а почетком 20. века први пут је установљена веза између промене климе, односно глобалног загревања и човековог утицаја.

Научно истраживање је дуготрајан процес с прецизно дефинисаним сегментима, систематски, критички, контролисани и поновљиви процес стицања нових знања, неопходних – понекад и довољних – за идентификовање, одређивање и решавање научних проблема. А данас су истраживања у области климатских промена и одличан пример научне писмености и добра база за њен развој, јер савремени живот и изазови изискују да се наука и истраживања што више приближе појединцима, како бисмо што боље разумели научне концепте, појаве и процесе, али и да стекнемо вештине примене знања на нове ситуације.

„Едукацијом младих о сложеним питањима, као што су климатске промене, не само да покушавамо да подигнемо свест о овој теми, већ и да их едукујемо о важности и употреби научне методе. Могућност да реализују истраживање, прикажу резултате и изводе закључке представља најбољи вид едукације”, сматрају у Центру.

„Зелени дневник – водич за научна истраживања” представља активност која ће се реализовати у оквиру пројекта Европске ноћи истраживача, пројекта ReFocuS Art, који координира ЦПН заједно с партнерима, Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, Природно-математичким факултетом у Нишу и Заводом за заштиту споменика културе у Крагујевцу.

Овим поводом је упућен позив заинтересованим основним и средњим школама да представе резултате климатских истраживања у свом окружењу. У сарадњи с климатолозима припремљен је приручник и развијен стандардизовани комплет за мерење. Приручник садржи релевантне информације у вези с темом и методологијом и служи као водич током истраживања. Стандардизовани комплет за мерење користи се како би се што више опонашао процес истраживања и да би се прикупили упоредиви подаци између градова. Посебна пажња биће посвећена обуци тренера, углавном наставника, јер ће они имати кључну улогу у успешној интеграцији пројеката у њихов свакодневни рад. Организоваће се онлајн и офлајн семинари, у зависности од броја учесника и актуелне епидемиолошке ситуације у земљи. Семинари треба да омогуће упознавање полазника с изазовима климатских промена с којима се данас суочавамо, као и обуку и смернице за учеснике. Полазници ће научити како да интерпретирају научне методе и научне резултате и како да презентују резултате током Ноћи истраживача 2023.

Мерење низа климатских параметара, у трајању од две радне недеље, биће спроведено током априла. Мерења ће се вршити свакодневно у школском дворишту или неком другом окружењу, након чега ће учесници истраживања приказати добијене резултате. Како би резултати били што боље интерпретирани, неопходно је упоредити их с резултатима климатских истраживања у датој средини пре 10, 50 и 100 година, уколико ти подаци постоје. Крајњи циљ је креативно приказивање резултата мерења и поређење с подацима из литературе.

Пријаве трају до 30. октобра, а учесници ће бити познати до 15. децембра. Да би се школа пријавила, представник школе треба да попуни кратки електронски формулар на линку: https://eforma.cpn.rs/zeleni-dnevnik/.

Изабраним школама ће до 1. фебруара бити послато детаљно упутство за спровођење активности, а оне треба до 1. јуна да прикажу прикажу своје резултате, који ће затим бити изложени током Европске ноћи истраживача 2023.

С истим роком и партнерима отворен је и конкурс „Стварајмо заједно Европску ноћ истраживача 2023”. Позив је намењен основним и средњим школама у Србији, као прилика да се истраживачи и ђаци упознају и разговарају о актуелној теми која је инспиративна, али и изазовна за будућност друштва. Пријаву до 30. октобра треба попунити на линку: https://eforma.cpn.rs/stvaramo-zajedno/.

Школа може да пријави само један тим, који чини професор-ментор са највише пет ученика. Они, уз могућност сарадње с колегама, предлажу поставку која ће бити изложена током Ноћи истраживача 2023.

Паралелно с проналаском и применом научних и техничких решења која ће умањити утицај климатских промена, важно је и прилагођавање условима насталим њиховим дејством. Градови у којима живимо нису прављени за садашњу климу, а кроз повезивање традиције и културе с науком, инспирисани животом наших предака, заинтересовани треба да предложе како би изгледале одрживе куће од природних материјала које ће одговарати тренутним, али и будућим условима животне средине.

„Позивамо вас да стварамо заједно куће будућности на темељима кућа прошлости. Препоручујемо да будете маштовити у креирању куће будућности у погледу избора материјала, облика, архитектуре, енергетске ефикасности и заштите животне средине. Не морате да предложите само једну кућу, може и читаво насеље, као вид прилагођености на климатске промене”, наводе у ЦПН-у.

Максималне димензије поставке су 100×80 цм, а трошкови израде поставке ће бити покривени до максималног износа од 60.000 динара. Конкурс је такмичарског карактера и пристигле пријаве ће се оцењивати према следећим критеријумима: претходна укљученост школе у Ноћи истраживача, претходна укљученост школе у пројекте који се заснивају на грађанским научним истраживањима, претходна ангажованост професора-ментора и тима у различитим пројектима, географска позиција (руралне и мање урбане средине имају приоритет).

У електронској пријави је неопходно навести све информације о планираним активностима. Одабране идеје ће се развијати кроз серију стручних радионица од новембра 2022. до јуна 2023. године. Победнички тимови ће са својим поставкама гостовати у једном од 13 градова у којима чланови пројекта припремају Ноћ истраживача.

Д. Ј.

 

АНТРФИЛЕ

НАУКА У МАЛОМ ПРСТУ

Пројекат ScienceSCool, који организују Факултет за физичку хемију и Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, расписује конкурс за најбољу игрицу на тему „Наука у малом прсту”. Замислите како би изгледао један ваш дан у улози научника или научнице, прикажите извођење неког експеримента, проведите нас кроз своју кућну лабораторију или замислите како тече једно истраживање.

У наградном конкурсу могу да учествују сви ученици основних и средњих школа у Србији. Када се предлог осмисли, потребно је игрицу реализовати у програмском језику SCRATCH. Пријаве треба слати на имејл lovnablago2020@gmail.com до 1. децембра, а финална верзија победничке игрице биће приказана наредне године, на следећој Ноћи истраживача.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn