ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

Научна авантура у виртуелном свету

 

Не одустајући од највеће научне прославе у Европи ни ове године, Европска ноћ истраживача биће одржана 27. и 28. новембра у виртуелном окружењу, доносећи путем интернета бројне научне изазове, дигитални лов на благо, експерименте, предавања и дружења са научницима. У години која протиче у знаку и даље актуелне пандемије, организатори Европске ноћи истраживача одлучили су да удруже снаге и радозналцима свих узраста широм Србије понуде научни програм доступан кроз само неколико кликова. Са циљем да се додатно истакне значај науке и приближе сложеност и важност рада научника, на сајту www.nocistrazivaca.rs биће доступан целокупан програм овогодишње манифестације.

На овај начин Европска ноћ истраживача долази до потпуно нове публике, чак и у местима у којима се до сада није одржавала. С друге стране, старији посетиоци биће у прилици да се подсете проверених, добро познатих научних авантура, али и да открију неке сасвим нове, посебно припремљене за виртуелно окружење.

Европско ћоше у Београду отвориће своја врата најразличитијим темама, представљајући успешне пројекте српских истраживача. Љубитељи архитектуре моћи ће да се упусте у филмску шетњу кроз београдску сецесију или у истраживање неолитске архитектуре Винче, а са посетиоцима заинтересованим за актуелне теме специјални научни тим разговараће о – вирусу корона!

Научни клуб Центра за промоцију науке представиће видео-серијал у којем ће, кроз свакодневицу главног јунака, гледаоци пратити на које начине наука обликује и побољшава његов „сасвим обичан живот”. Виртуелно ће посетиоце угостити и Отворена лабораторија Факултета за физичку хемију, приказујући забавне научне експерименте, који могу да се изводе и у кућним условима. Уз преносе предавања, посебна посластица ове године биће мобилна игрица „Лов на науку”, која ће истраживаче увући у аугментовану – помешану реалност. Наравно, сва упутства и савети за „лов” биће доступни онлајн. Како би се дух научне прославе осетио и шире, на градским билбордима, на оригинални начин, биће представљени научници и научнице.

Уместо досадашњих радионица и експериментисања уживо, тим у Новом Саду представиће научне и друге корисне апликације за паметне телефоне, као и сајтове и портале које посетиоци могу и сами да користе и опробају се у виртуелној улози истраживача.

Крагујевац припрема лавиринте инспирисане етнологијом и археологијом, које ће деца моћи да истражују и код својих кућа. Онлајн времеплов посетиоце у Нишу води у античко доба – радозналци ће моћи да завире и у шаренило разноликости природе, док се у Пироту спрема дружење у знаку Пјера и Марије Кири. Инђија своје посетиоце зове на поставку „Чудесни филтери”, кроз коју ће се откривати квалитет воде која нас окружује.

Мрежа научних клубова и ове године организоваће својеврсну Недељу истраживача, па ће тако онлајн програм, уз активности у самим клубовима (за ограничен број посетилаца), бити покренут већ 23. новембра. У Кикинди ће се откривати како свако од нас у кућним условима може да направи (потпуно безбедан) вулкан; Чачак ће у помоћ призвати Фибоначијев низ и златни пресек, а Лесковац ће своје госте провести кроз необичну шетњу шумским пределима.

Научни радозналци свих генерација у градовима као што су Крушевац, Трстеник, Пријепоље, Прибој или Нова Варош моћи ће да се упусте у Велику научну авантуру и одговоре на неке од виртуелних научних изазова.

Европска ноћ истраживача у Србији финансира се и даље кроз потпрограм „Марија Склодовска Кири”, у оквиру „Хоризонта 2020”, највећег програма Европске уније за истраживање и иновационе делатности. У овогодишњу манифестацију у Србији укључено је 28 градова и места: Београд, Чачак, Ћуприја, Горњи Милановац, Инђија, Јагодина, Кикинда, Кладово, Књажевац, Крушевац, Лесковац, Мокрин, Неготин, Ниш, Нова Варош, Нови Сад, Панчево, Параћин, Пирот, Прибој, Пријепоље, Рановац, Смедерево, Суботица, Свилајнац, Шабац, Трстеник, Зајечар.

Организација се реализује кроз три пројекта – Reconnect Upgrade 20.20 (Research, Connections, Networks and Culture) води Креативно едукативни центар из Новог Сада, а партнери су Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет Нови Сад, Удружење научних комуникатора – НАУКОМ, Центар за промоцију науке и Висока техничка школа струковних студија из Суботице; SCIMFONICOM 2020 (Science in Motion for Friday Night Commotion) координира Факултет за физичку хемију у Београду, а партнер је Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство; ReFocuS 3.0 (The Road to Friday of Science) – координатор је Центар за промоцију науке, у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић” (институт од националног значаја), нишким Природно-математичким факултетом и Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn