ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА „ВЛАДИСЛАВ ПЕТКОВИЋ ДИС” У ЧАЧКУ

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА „ВЛАДИСЛАВ ПЕТКОВИЋ ДИС” У ЧАЧКУ

Креативна слагалица лепих речи

С идејом да се сваке године током распуста понуди велики избор активности за децу и младе, у чачанској Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” и у претходном периоду организовано је шест радионица. Млади Чачани су имали прилику да сликају, уче се древној уметности приповедања, праве кутије лепих речи, оживе традиционалне технике уз помоћ геометријски сеченог папира у бојама и праве различите фигуре, исцртавају неме карте, „обиђуˮ земаљску куглу, гледају кроз телескоп… А све то приказано је на завршној изложби „Лето у Библиотеци 2022ˮ, која је отворена недавно у галеријском простору ове установе културе. Више од сто школараца с територије Моравичког округа, уз асистенцију водитеља радионица, нашло је инспирацију у креативном раду, учењу, али и дружењу.

Академска сликарка Олга Глишин представила је активности са радионице „Неочекивана слагалицаˮ, где су полазници, комбиновањем ликовних техника колажа и акрила, на хамерима великог формата урадили 19 јединствених портрета. Да „лепа реч и гвоздена врата отвараˮ доказала су 24 ученика – узраста од 7 до 10 година – који су, уз помоћ занимљивих игара које су осмислиле библиотекарке Милица Домановић и Ана Станојевић још једном открили колико речи могу да буду моћне и важне. Након тога је реализована и друга радионица, симболичног назива „Кутија лепих речиˮ, испуњена занимљивим порукама намењеним драгим особама. Радионице „У свему нај, нај…ˮ и „Под звезданим плаштомˮ привукле су неке будуће географе, који су, уз теоријски део и занимљиве презентације, научили нове појмове, решавали занимљиве асоцијације и, на крају, „послалиˮ оригиналне поруке у космос. О њиховом раду говорила је библиотекарка Биљана Арсић. На радионици „Хиљаде листова, стотине цветоваˮ оживели су ждралови, цветови, фигуре бродова, корисне и декоративне кутије за оловке, уз помоћ древне технике оригами, коју су полазницима представили библиотекари Марина Белић и Никола Пеулић.

Када на малој дрвеној позорници, која је спој ликовне уметности, књижевности и позоришта, слика проговори – настане камишибај (дословно „папирно позориштеˮ, пореклом из Јапана). А полазници истоимене радионице су, захваљујући библиотекаркама Јелени Дуковић и Маријани Лазић, осмислили и представили публици приче „Велика тркаˮ, „Једном давно у древном Јапануˮ и „Девојчица и златна рибицаˮ. У музичком делу програма симпатије је побрао Матија Цогољевић, ученик Музичке школе „Др Војислав Вучковићˮ, који је на гитари извео две композиције. Велико интересовање деце и младих, као и утисци које су радионичари и водитељи понели са овогодишњег „Лета у Библиотециˮ потврда су успешног едукативног и креативног рада. Уједно, то је и подстрек библиотекарима да одмах почну с планирањем нових активности и садржаја за наредно лето.

Неколико дана пре изложбе која сумира летошње активности, у Градској библиотеци у Чачку уприличени су и „Свет(л)описиˮ, програм који се већ традиционално организује под окриљем Удружења „Чувари дела Вука Караџића” из Чачка. Окосницу је чинило представљање најновијег броја Српског народног календара „Даница”, који објављује Вуковa задужбина из Београда, у чему су учествовали проф. др Бошко Сувајџић, Душица Матицки и др Оливера Крупеж. Ученици основних школа Моравичког округа, у сарадњи с наставницима, драмским игроказима и хорским наступом практично су пренели вредности које промовише народни календар.

Подсећањем на значај очувања културе и традиције, главни и одговорни уредник овог годишњака проф. др Бошко Сувајџић представио је садржај, који доприноси продубљивању знања о нашој културној историји и језику. Говорио је и о томе колико је важно да се поврати поверење у значај и смисао професија које су и у најтежим временима у служби грађана, као што су наставничка или библиотекарска. Указао је и на корисност Школског забавника „Даница за младе” у наставним и ваннаставним активностима. Програм је крунисан упечатљивом драмском игром школараца, инспирисаном фолклористичким истраживањима пројекта „Расковник”.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn