ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НИШКЕ ГИМНАЗИЈЕ ЗА ДЕЦУ ОБОЛЕЛУ ОД РАКА

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НИШКЕ ГИМНАЗИЈЕ ЗА ДЕЦУ ОБОЛЕЛУ ОД РАКА

„Бора” за борце 

 

Допринос обележавању Светског дана деце оболеле од рака ученици нишке Гимназије „Бора Станковић” пружили су организацијом хуманитарног пограма „Бора за борце”. За публику су припремили две позоришне представе – „Три прасета” и „Хип-хоп шајкача”, а на лицу места прикупљане су играчке и новчане донације за дечје онколошко одељење. Програм је улепшао и наступ школског бенда, а специјално за ову прилику ученик четврте године Стефан Јовановић написао је песму.

Због епидемиолошких мера, сами малишани којима је програм посвећен нису били у прилици да присуствују, али је за њих манифестација снимљена, како би је погледали накнадно.

Хуманитарну акцију „Бора за борце” нишка гимназија организовала је и у децембру, а покренута је на иницијативу чланова ученичког парламента, с идејом да се прикупе новчана средства и донирају организацији Нурдор (Национално удружење родитеља деце оболеле од рака). Ученици су убрзо схватили да постоји нешто што ће оболелој деци од рака значити више од финансијске помоћи, а то је пажња и знак да увек мисле на њих.

– На овом пројекту су радили са великим ентузијазмом и жељом да пренесу поруку да наши најхрабрији малишани нису сами – истакла је за Просветни преглед школски психолог Ивана Живковић.

У акцији је учествовало 25 ученика, уз посебну подршку професорки Марије Станчић Михајловић, Данијеле Петровић и Маје Здравковић. Пројекат је наишао на огромну подршку локалне заједнице, почевши од професора, других запослених, медија, па све до основних школа „Свети Сава”, „Цар Константин” и „Вожд Карађорђе”, које су се придружиле акцији.

Због великог интересовања програм је изведен четири пута, а последње извођење, пре закључења овог броја, било је заказано за 5. март. За сада је прикупљено више од 130.000 динара, много играчака, књига и друштвених игара. Најважније је да је програм снимљен и да ће малишани због којих је све ово и организовано моћи да га погледају, истичу у Гимназији.

Деца која се лече на онколошком одељењу боре се сваког дана и због тога је посебно важно да им свакодневно пружамо подршку. Ученици се радују наставку пројекта „Бора за борце” и надају да ће ускоро моћи да виде осмехе на лицима великих бораца – кажу у Ученичком парламенту ове нишке школе.

Гимназија „Бора” позната је и по бројним другим наставним и ваннаставним активностима, чији је циљ да ђацима пружи ширину неопходну за сналажење у све компликованијој цивилизацији у каквој живимо. Зато су покренули мултидисциплинарну дебатну конференцију „Гимназијски Боромозаик”. После прве, одржане 2019. године са темом „Лепота – доброта – истина”, наредне три су, због ковида, одржане онлајн. И наредни „Боромозаици” организовани су ради развијања критичког мишљења код младих, што је, како кажу у школи, и суштина гимназијског васпитања и образовања.

На другој конференцији промишљало се о мери за успех у савременом свету, талентима, поткупљивости, спремности да се свет промени и нади да неко ко је талентован, ко има знање и непоткупљив је – може да успе у животу и да га цео свет воли. Трећа је била посвећена мартовском страдању Срба на Косову и Метохији, а четврта, крајем прошле године, сећању на краља Милутина и песника Дантеа Алигјерија – наиме, исте године навршено је осамсто година од смрти два великана.

Независно од Боромозаика, скоро сваког месеца организују се тематска едукативна предавања за ученике, од којих многа могу да буду од користи и широј популацији заинтересованој за образовање, васпитавање и културу. До сада се, тако, говорило о превенцији и лечењу ковида (гост је био проф. др Борисав Каменов), о сајбер безбедности и искушењима виртуелног света (један од највећих светских стручњака за сајбер безбедност Владан Тодоровић и антрополог др Бојан Јовановић)… – да поменемо само нека.

Да се у Гимназији прате трендови и ослушкује дух времена, показао је и куриозитет – били су међу оним школама које су ове године школску славу обележили на најбезбеднији могући начин – онлајн прославом.

Али се овде технологије користе и на много дубље начине, кроз развој предузетничког духа. Већ смо раније у Просветном прегледу писали о успесима ђака ове школе на такмичењу Достигнућа младих – када је ученичка компанија „Еколим” конструисала соларни колектор – соларни панел сачињен од лименки, који за грејање користи сунчеву енергију.

Да им не недостају идеје доказали су и прошле године, када су у оквиру предузетничке секције формирали још једну ученичку компанију – „Нова форте” – са социјалним и друштвено-одговорним карактером, кроз чији рад желе да помогну решавању проблема бацања хране. За почетак, намера је да се, кроз информативни веб-сајт, материјално угроженим грађанима омогући да непродате пекарске производе купе по сниженим ценама.

Њихов труд и намеру да решавају друштвене проблеме, уз менторку Ану Вељковић, препознали су многи медији и институције, са којима се школа нада и озбиљнијој сарадњи у наредном периоду.

По процени Уједињених нација, трећина хране широм света заврши неискоришћена, као отпад. То је био један од мотива да се школа укључи и у пројекат Foody, у којем се, под палицом покретача, Техничког факултета у Новом Саду, налази укупно петнаест школа из целе Републике.

Због тога „Бора” у школском дворишту формира башту, у којој ће, осим узгоја цвећа, воћа и поврћа, место наћи и специјалне посуде за прикупљање остатака хране, у којима ће се правити компост, односно природно ђубриво. Оно што је раније, након ужине, завршавало у смећу, претвориће се у плодно земљиште – истиче координаторка пројекта Оливера Тодоровић.

Материјал за компост прикупљаће се у школи, али ће га ђаци доносити и од куће. Спремаће се две врсте компоста – течни и чврсти, а у склопу практичне наставе анализираће и киселост земљишта, биљни и животињски свет.

Уз друге, упорне и вредне активности предузетничке секције школе, ваља се подсетити и ученичке компаније „Green Grafitti”, која је још 2015. освојила прво место на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија, када су њени чланови осмислили еколошку боју за зидне графите, која се добија из смесе богате гаметима маховине – пројекат којим су те године представљали Србију на европском финалу у Берлину.

Дамир Јелисавчић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn