ЛЕКСИКОН СТВАРАЛАЦА У ПРЕДУНИВЕРЗИТЕТСКОМ ОБРАЗОВАЊУ

ХИЉАДУ БИОГРАФИЈА КАО ХИЉАДУ ВОДИЧА ЗА ЖИВОТ

 

У намери да ширу јавност упозна са стручним и научним стваралаштвом просветних радника, Клет друштво за развој образовања објавило је „Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању”, који су приредили проф. др Миленко Кундачина и мр Мирјана Пајић. Сврха Лексикона је да представи просветне раднике, који су стварали и који и даље активно стварају, а по објективним резултатима издвајају се од њихових колега, чуло се на представљању публикације на Сајму књига у Београду.

– Међу корицама луксузног издања, на чак 704 странице, налази се 1000 најбољих водича кроз живот – васпитача, учитеља, наставника, педагога – који су генерације најмлађих васпитавали, наоружавали знањем, разигравали им дух и машту. Учење су претварали у радост сазнавања, а школу у најдражу установу. Остали су у душама и срцима ученика, који ни у тренуцима највећих животних успеха нису заборављали своје учитеље, свесни да су захваљујући и њима остварили значајне резултате – оценио је проф. др Младен Вилотијевић, рецензент Лексикона.

У изјави за Просветни преглед, Вилотијевић напомиње да је то прво дело овакве врсте у педагошкој литератури и да је учињена велика ствар што су ствараоци кроз њихове биографије извучени из анонимности и представљени просветној и широј јавности. Они ће, додаје, бити узори младима, који сада раде у школи, да их достигну и престигну и утолико је значајно што је њихово стваралаштво угледало светлост дана. Вилотијевић као значај овог лексикографског подухвата види и што ће сваког просветног радника подстаћи да се усавршава, јер, како каже, и они најбољи увек могу тежити ка бољем.

Приређивач Лексикона проф. др Миленко Кундачина објашњава да је израда публикације трајала четири године и да је редакција извршила селекцију од 1128 приспелих биографија. Редакција је радила пажљиво по јединственим критеријумима, што значи да није било никаквих субјективних оцена ко треба да се нађе међу хиљаду одабраних стваралаца.

– Они су посебни по елементима који се налазе у њиховим биографијама, научним, стручним, по уметничком стваралаштву, спорту… Међу њима су добитници просветних признања, аутори уџбеника, успешни директори васпитно-образовних установа, ментори ученика који су освојили награде на државним такмичењима, аутори програма стручног усавршавања… Заједно имају 10.000 објављених библиографских јединица, што је огромно богатство за које јавност треба да зна. То је историја Србије – изјавио је за Просветни преглед Кундачина.

На питање шта је свима заједничко, одговара да су то упорност, истрајност, прегалаштво и посвећеност просвети.

Занимљиво је да је у Лексикону 220 доктора наука. Најстарији учитељ који је заслужио да се нађе у том капиталном делу има 96 година, а најмлађи педагог – 28.

В. Андрић

Антрфиле

ШКОЛА КАО ДРУГИ ДОМ

 

Бошко Сарић, који је био дугогодишњи директор Основне школе „Рајко Михаиловић” у Бањанима, један је оних чија се биографија нашла у Лексикону. За њега је то круна свих признања којима је награђен као просветни радник.

– Школа је мој живот, била ми је други дом. Све интелектуалне капацитете, стваралаштво, креативност, знање, етику и хуманост уткао сам у професионални рад. Улазак у Лексикон стваралаца за мене значи потврду да је све што сам радио добро и вредно. Сматрам да је највећа вредност Лексикона што се неко сетио да окупи и промовише људе који су анонимни, а баве се најважнијим послом у држави која никада није заиста препознала вредност и суштину тог позива. Увек на рубу егзистенције, а увек на висини задатка – каже Сарић, који је место у Лексикону заслужио и што се деценијама бави хуманитарним радом, помаже социјално угроженим и болесним ученицима, као и старим и болесним суграђанима.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn