ЛЕТЊА ШКОЛА ЦЕНТРА ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ У ОБРАЗОВАЊУ У ЛЕСКОВЦУ: Осмишљено време за динамичан распуст

ЛЕТЊА ШКОЛА ЦЕНТРА ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ У ОБРАЗОВАЊУ У ЛЕСКОВЦУ
Осмишљено време за динамичан распуст

Центар за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу по седми пут је организовао Летњу школу, овога пута за децу од шест до 16 година.

Директорка Центра Анђела Костић Минић објаснила је да су желели да деци понуде мало другачији програм, како би време током летњег распуста провела на што занимљивији начин, али и имала прилику да много тога науче. Тако су с предшколцима и основцима реализовани сусрети и дружења, посете установама културе и креативан рад с представницима појединих професија.

Радионицу „У ритму музике и плеса” водиле су Данијела Кулић Игњатовић и Нада Томић, кореографкиње Креативног студија „Авангарда”. Учесници су се упознали с „азбуком плеса” и његовим стиловима и сазнали како изгледа живот плесача, од самог почетка, па до завршетка каријере. Посебно их је одушевило што су научили прве кораке појединих плесова.

Наредног дана, на радионици посвећеној музици, Биљана Миљковић, професорка флауте, и Емина Јовановић, стручна сарадница Центра, говориле су полазницима о основама музике, о подели и врстама инструмената и оркестру, као и о томе колики је значај музике у животу деце и одраслих. Професорка Биљана свирала је познате композиције на флаути, на велику радост деце.

Шта ради шумар, како изгледа један његов дан и шта су његова задужења – само су нека од питања на која је учесницима радионице на ову тему одговоре дао шумар Ненад Стојковић. Занимљиво им је било да разгледају његову опрему, али и да науче како се мере висина и ширина стабла. Предавач им је говорио и о врстама шума на нашим планинама, о биљкама које на њима расту, а објаснио им је и како шумар води дневник. Посебна атракција били су QR кодови, које су деца скенирала и тако чула цвркут птица које настањују планину Радан.

Четврти дан Летње школе био је резервисан за упознавање са занимањем фотографа. Дејан Вељковић, љубитељ фотографије и члан Фото-клуба Лесковац, приказао је учесницима различите врсте фотографије (уметничка, рекламна, спортска…), и објаснио им шта је специфично за сваку од њих. Сазнали су много тога о важним елементима фотографије и видели како изгледа један фотографски студио. У другом делу радионице деца су се опробала у фотографисању аналогним фото-апаратом, користећи различите подлоге, и уочила колика је важност светлости при фотографисању. Упознали су се и с процесом развијања филма и израде фотографија, а Летња школа је расписала и мини фото-конкурс за учеснике ове радионице.

Највећи број деце присуствовао је радионици коју је водио познати лесковачки кувар Ивица Здравковић. Објаснио им је шта чини његово радно одело, како одржава хигијену руку и свог радног простора и проверава чистоћу и исправност намирница, а учесници су имали прилику и да направе плетеницу од теста. Мали пекари уживали су у веселој, али радној атмосфери, а потом су и изложили своје радове, за које су добили похвале од главног кувара.

Радионицу на којој је представљено занимање научник водила је Јелена Митровић, асистент Технолошког факултета у Лесковцу Универзитета у Нишу. Она је учесницима предочила како изгледа један дан научника и објаснила чиме се научници у различитим областима баве, као и да њихов рад подразумева много читања, истраживања, експериментисања и записа.

Говорила је и о пирамиди исхране и томе колико је наука заступљена кад је о исхрани реч, а затим је с децом извела експерименте који су потврдили киселост у течностима из домаћинства.

Седми дан Летње школе био је резервисан за дружење с Иваном Јанковићем, глумцем лесковачког Народног позоришта. Учесници радионице имали су прилику да обиђу сваки кутак ове куће културе, а домаћин Иван говорио им је о свом занимању, о факултету и сталном читању и учењу напамет текстова за представу или филм. Објаснио им је и колико су за његов позив важни мимика лица, покрети, плес и музика, односно шта све глумац мора да зна да би успео да пренесе емоције. Показао им је просторије у позоришту које се користе за ишчитавање текста, како изгледају глумачки гардеробер и шминкерница и, наравно, позорница, а објаснио им је и шта током представе ради шаптач. Ученици су видели део његовог наступа, за који су га наградили великим аплаузом.

У оквиру Летње школе деца су ималa могућност да се друже и са сликарком Бојаном Мицић и уметницом Александром Глишић Стојиљковић, с којима су разговарала о уметничким правцима, примерено узрасту, као и о познатим сликарима. Након приче о једном дану сликара, подељени у две групе, урадили су копију једне од најпознатијих слика Винсента ван Гога – „Звездана ноћ” – у колаж техници.

Дружење с кустосом организовано је у лесковачком Народном музеју. Са својим занимањем учеснике је упознао Владимир Петковић. Говорио им је о пословима запослених у музеју и предметима из прошлости, а у лабораторији музеја упознали су конзерватора и сазнали колики је значај заштите и конзервације уметнина. Обишли су и сталну поставку музеја „Живот и рад српског народа нашег краја”.

Учеснике Летње школе угостила је и редакција ТВ Лесковац. Главна и одговорна уредница Анита Машковић објаснила им је како изгледа један дан у редакцији, шта је посао новинара, а шта уредника програма, камермана, монтажера… Научили су да је вест основни облик новинарског изражавања, а потом се и сами опробали у улози новинара и спикера.

Једанаестог дана рада Летње школе додељене су награде и захвалнице деци која су учествовала на конкурсу „Моја фотографија”. Емина Јовановић, стручна сарадница Центра, честитала је награђенима и захвалила се редовним учесницима радионица, позвавши их на нове сусрете.

На последњој радионици учесници су се дружили с проф. др Данијелом Кулић с катедре за енглески језик и књижевност Филозофског факултета у Косовској Митровици Универзитета у Приштини. Упознали су се са занимањем професора који ради са студентима и сазнали да он, као и учитељ и наставник, мора целог живота да учи, усавршава се и прати развој науке и технологије. Деца су заинтересовано пратила излагање и постављала питања, а потом уживала у играма покрета и слагања речи.

Славица Драгић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn