РОК БЕНД УЧЕНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ВОЖД КАРАЂОРЂЕ” У АЛЕКСИНЦУ

Музика која спаја генерације

Директорка је недавно купила бубњеве за своје ђаке, како би, по њиховој жељи, могли да направе рок бенд, као противтежу актуелној музици. У школи, поред Музичког клуба, ради и „Вождово” позориште, Спортски клуб, Научни клуб, Новинарска секција „Сакупљачи звездане прашине”, као и „Читалићи” и Клуб вршњачког учења, а реализује се и више међушколских и школских пројеката

За ученике ОШ „Вожд Карађорђе” у Алексинцу први дани другог полугодишта били су врло занимљиви, с обзиром на то да су их у школи дочекали бубњеви, набављени за потребе реализације програма ваннаставних активности, којима школа, иначе, обилује. Наиме, испитивањем заинтересованости ученика за ваннаставне активности и пружањем могућности да сами предлажу оно што их највише занима ова школа увек настоји да деци изађе у сусрет. Једна од њихових идеја, за коју су показали велико интересовање, јесте и Музички клуб, а први корак до његовог формирања била је куповина бубња, с намером да се у школи формира рок бенд. Вест се брзо пронела међу ученицима, што је био и својеврсни позив да се придруже овим активностима, које су наишле на велику подршку директорке школе Маје Радоман Цветићанин. Она сматра да је рокенрол противтежа музици којом су деца, али и одрасли, сада „затрпани” са свих страна, као и да је рок музика културна основа за другачије размишљање.

– Рок бенд је настао окупљањем музичара и сарадника не само из наше школе, већ и из града, уз велику подршку јавности. Првобитна идеја о формирању ритам секције, односно бубањ радионице, модификована је због интересовања деце и тако смо добили рок бенд и бубањ радионицу, чије се активности преплићу, али имају и специфичности, а најважније је да је деци дата могућност избора – каже директорка.

Истакала је и да је бенд формиран спонтано, окупљањем деце око бубња, али с обзиром на њихове таленте и интересовања, као и због донираних инструмената, сада имају активност у којој учествује више ђака – бубњари, гитаристи, певачи… Што је најважније, групи деце која су од самог почетка с одушевљењем прихватила идеју о оснивању школског рок бенда стално се прикључују нови ђаци, што је и био циљ – дружење, спонтаност, комуникација и, наравно, музика.

– За ову активност нису заинтересовани само наставници и деца из наше школе, па желимо да сарађујемо са свима и да будемо место окупљања свих генерација, јер рок бенд повезују различите генерације које воле ову врсту музике. Тако смо укљичили и наше бивше ђаке, а садашње музичаре, родитеље ученика, а ту су и наставници из школе који воле музику, а није им то основно опредељење. Срећни смо што су се позиву да помогну у раду бенда одазвали реномирани музичари, који своје слободно време проводе с децом – објашњава директорка.

 

КОНЦЕРТИ

Чланови рок бенда вредно вежбају и полако планирају наступе на којима ће показати резултате свог рада, ком су приступили с великим ентузијазмом. Тако је у плану наступ за Дан добрих комшија, последњег петка у мају, а деца и наставници желе да приреде и изненађење за крај школске године за родитеље и ђаке, али и за све заинтересоване суграђане.

Такође, надају се да ће добити подшрку Центра за културу у реализацији Рок кампа у оквиру Алрок фестивала, а велика им је жеља и да организују рок концерте за све Алексинчане који воле овај првац музике.

 

Бубањ радионица или ритам секција окупљају децу свих разреда, с идејом формирања бројног тима који ће упознати технику свирања на бубњу, добошу, тарабуци и сличним инструментима и овладавати ритмом кроз атрактивне наступе.

– Захваљујући донацијама, подићи ћемо рад на виши ниво. То значи да деца која иду паралелно с редовном школом и у музичку школу могу да демонстрирају вештину непосредно на часу. Уз то, деца која су се пријавила за рок бенд а немају своје инструменте, могу да вежбају у школи кад год су слободна, али и да понесу инструмент кући – истакла је наша саговорница.

 

СЕКЦИЈЕ И КЛУБОВИ

Запослени у Oсновној школи „Вожд Карађорђе” уочили су потребу за редефинисањем рада секција, па током последњих неколико година раде на њиховом повезивању у клубове, уз придруживање активности једносменског рада, као и различитих активности пројеката које реализују. Тако је настао и „Вождов” музички клуб, облик ваннаставне активности који обједињује рок бенд, бубањ радионицу и рад хора и оркестра.

 

Поред рок бенда, у школи постоји и Клуб традиције и фолклора „Заврзлама”.

– Већ две године у нашој школи ради овај клуб, настао из жеље да деца упознају коло, као национално обележје и симбол повезаности. Удружили смо знање и вештине наставника музичког и маме једне ученице која је члан Културно-уметничког друштва „Буковик”. У сарадњи са још заинтересованих родитеља и наставника, формирали смо клуб који је одмах окупио велики број ђака млађих разреда, као и завидан број ученика старијих разреда. Децу су усмерили родитељи који знају колико је велики значај играња у колу за њихов психофизички развој. Ученицима су се допали заједништво, непосредност и напоран рад који има видљиве резултате, па данас имамо две групе и несмањену подршку родитеља и сарадника из света фолклора – истиче директорка и додаје:

– Уз помоћ модног атељеа, који је део Креативног клуба, желимо да унапредимо израду ношњи. Верујемо да ће то бити реализовано у наредном периоду. Креативни клуб обједињује једносменски рад са секцијом ручних радова, па деца свих разреда имају могућност да, уз помоћ наставнице ликовног и учитељице, осликавају школу, али и да шију, праве сувенире, израђују славски колач или украшавају јаја и баве се сличним креативним активностима.

Поред наведених секција, у школи још ради „Вождово” позориште, Спортски клуб, Научни клуб, Новинарска секција „Сакупљачи звездане прашине”, али и „Читалићи”, Клуб вршњачкг учења, а реализује се и више међушколских и школских пројеката.

Александра Радовановић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn