ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ: Највећа акција досад – посађено 30.000 врбa

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

Највећа акција досад – посађено 30.000 врбa

Потписивањем уговора о сарадњи са Шумарским, Технолошко-металуршким и Биолошким факултетом Универзитета у Београду, као и Факултетом за примењену екологију Футура, уз међународну акцију примарне сепарације отпада у којој је учествовало више од сто студената, на Авали је обележен Дан планете Земље. У акцији су, уз студенте наведених факултета, учествовали и студенти који живе у Студентском центру „Радојка Лакић”.

– Окосница сарадње академске заједнице и Министарства заштите животне средине биће студентска пракса у свим секторима, али и размена искуства и знања како запослених, тако и асистената и професора. Кренули смо и у изградњу зелене инфраструктуре – регионалних центара за управљање отпадом и трансфер станица – рекао је државни секретар Александар Дујановић.

Међународни дан планете Земље обележава се 22. априла, како би се усмерила пажња на значај очувања природе и спречавања негативних последица људских активности по животну средину. Ове године одржан је под геслом „Уложи у нашу планету”. Обележава се од 1970, а 2009. Генерална скупштина УН донела је резолуцију којом је истакла глобални значај обележавања овог датума, ради упозорења на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, а због развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, као и како би људска раса постала свесна своје одговорности и смањила негативан утицај на животну средину.

Поводом обележавања Дана планете Земље организовано је сађење више од 100 садница дрвећа које су студенти садили и у другим студентским домовима широм Србије.У Студентском граду у Београду у акцији сађења учествовали су министар просвете Бранко Ружић и други званичници.Такође, скоро све основне школе посветиле сму бројне садржаје Дану Земље, о чему новости доносимо у овом и наредним бројевима.

Највећа еколошка акција у Србији до сада, у којој је за само један дан посађено 30.000 врбa, реализована је у Прањанима, код Чачка. „Акција-Рекултивација” спроведена је на брани флотационог језера угашеног рудника Брезак, са више од 170 волонтера, уз координацију инжењера шумарства. Тимови су груписани према бројним организацијама и удружењима, учесницима највеће волонтерске акције пошумљавања. Подршка је стигла од Одбора за заштиту животне средине Универзитета у Београду и донација (SBB фондација, ВПД Смедерево и Khaoticen), уз учешће удружења „Твој живот су твоја дела”, ЕТОМ, „Сувоборска греда”, СЕОС, Савеза извиђача Србије, Црвеног крста Стари град, организације „Орхидеја”, студената Шумарског факултета, ИФСА, КУД „Чукарица” и других. Резнице врбе сађене су на претходно припремљеном и маркираном терену, на парцелама сељака којима је вода из језера значајно деградирала квалитет земљишта.

Врба и врбово пруће у нашој традицији представљају симбол напретка, плодности и пролећа. Домаћини из Прањана омогућили су да се садња обави у врло кратком року. Врба је изабрана због тога што значајно побољшава физичко-хемијске карактеристике земљишта, па земљиште које је било у рангу непродуктивног прелази у продуктивно. Посађене резнице формираће нови екосистем који ће бити дом, како бићима које обогаћују земљиште, тако и онима који ће се населити у крошњама и прочишћеним водама језера – због чега се ова акција назива и рекултивација.

Београдски универзитет од 15. до 17. маја организује међународну конференцију под називом „Climate Change and Student Entrepreneurship: From Academia to Policy” и окупиће представнике релевантних регионалних и националних образовних институција, партнере и представнике студената, како би разговарали о могућностима и препрекама које стоје пред универзитетима. На скупу ће бити представљени и резултати постигнути унутар Circle U алијансe. Више детаља на climate-change.rect.bg.ac.rs,  где се до 4. маја заинтересовани могу пријавити и за учешће.

Circle U је асоцијација универзитета коју повезује заједничка мисија у образовању, истраживању, иновацијама и друштвено одговорном деловању, односно интердисциплинарни европски универзитетски пројекат који, уз наш универзитет, чине и Универзитет Архус, Хумболтов Универзитет Берлин, Кингс Колеџ Лондон, Католички универзитет Лувен, Универзитет Осло, Универзитет Париз-Сите, Универзитет Беч и Универзитет у Пизи.

Д. Ј. и Ј. К.

 

АНТРФИЛЕ 1:
АПЛИКАЦИЈА „УКЛОНИ ДИВЉУ ДЕПОНИЈУ”

Агенција за заштиту животне средине направила је Андроид апликацију „Уклони дивљу депонију”. Преко ње се могу пријавити депоније по Србији, пријаве су анонимне и Министарство се обавезало да штити извор информација и приватност корисника апликације при обради података. Такође, оно само прикупља податке и није одговорно за уклањање пријављених дивљих депонија.

 

АНТРФИЛЕ 2:
НАЦИОНАЛНИ ДАН ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ

Дан заштите природе Србије установљен је Законом о заштити природе 2009, како би се јавности указало на њен значај и вредност. Изабран је 11. април, зато што је тог дана 1949. први пут установљен статус једног подручја као заштићеног природног добра, а то су водопади у оквиру Споменика природе „Велика и Мала Рипаљка” на територији општине Сокобања.

Рипаљка је водопад на Градашници, на планини Озрен, 5 км од Сокобање. То је први споменик природе у Југославији, заштићен законом из 1948. Према наводима Ј. Цвијића, био је највиши водопад Србије у тадашње време – спада у групу акумулативних водопада, налази се на надморској висини од 420 м, а сам је висок 17,5 м. Током лета и јесени Градашница пресуши, па и водопад нестаје. Састоји се из 11 одсека чија је укупна висина око 40 метара, а највећи од њих висок је 11 метара и познат је као Велика Рипаљка. Рипаљка је добила назив према речи рипнути – локализам за „скочити”.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn