ИЗБОР ЗА НАЈБОЉИ ШКОЛСКИ ЛИСТ

„Основац” и „Школа у тренду” поделили прво место

Друштво за српски језик и књижевност Србије недавно је организовало традиционалну акцију за избор најбољег школског листа. Одзив је, као и ранијих година, био велики, те је жири имао доста посла. Одлучено је да прво место поделе основне школе „Љупче Николић” из Алексинца и „Карађорђе” из Горњег Матејевца, код Ниша.

Награди су се посебно обрадовали ученици школе у Алексинцу, који су издали јубиларни 50. број листа „Основац”, за који је стигла велика награда. Чланови новинарске секције истичу да су до сада добили шест републичких признања за друга и трећа места, а ово је највеће до сада. Главне теме о којима основци новинари пишу су другарство, племенитост, солидарност, љубав, рад и напредак, а у школском листу представљају се и сви успеси ученика, њихови таленти и вештине. Велике заслуге за ово признање имају и наставници школе који су укључени у целокупну активност, пре свих наставници српског језика и информатике.

Мала школа „Карађорђе” из Горњег Матејевца издала је лист „Школа у тренду”, за чије је текстове задужено десетак ученика, чланова новинарске секције. Наставница српског језика Јелена Ћетковић, која је задужена за уређење школских новина, истиче да и мале школе радом могу да постигну велике резултате и стану раме уз раме с великим образовно-васпитним установама. Мали новинари успешно су интервјуисали наставнике и бивше ученике, који су сада успешни у многим областима. Посебну пажњу привлаче текстови о толеранцији, стваралаштву, као и незаобилазни лапсуси са часова. Редовна рубрика је и Етно-ћоше, с текстовима о фолклорном и језичком наслеђу Горњег Матејевца.

Д. Митровић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn