ЕРАЗМУС ПРОЈЕКАТ У КРУШЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Партнерска посета ђака из Португалије

Ученици из Португалије боравили су током недељу дана код својих вршњака из Гимназије у Крушевцу, у оквиру програма мобилности Еразмус+.

Програм Еразмус, уз подршку Министарства просвете, реализује се у Србији од 2017. године, кад је и крушевачка Гимназија ушла у пројекат. Овакав вид сарадње на међународном плану омогућава трансфер знања, искустава и методологије рада, као и усавршавање и побољшање образовања, уз упознавање мултикултуралних разлика и система.

– Овогодишња тема пројекта у оквиру ког је реализована размена је културно наслеђе, а ученици из Португалије током недељу дана учествовали су у разним радионицама, позоришним и фолклорним секцијама и другим културним активностима. Последњег дана одржана је финална презентација и додела сертификата. У оквиру боравка у Крушевцу, за госте су испланирани и други садржаји, као што су излети и обиласци културно-историјских споменика и знаменитости града и околине – каже Биљана Дачић, директорка крушевачке Гимназије.

Градоначелник Крушевца Иван Манојловић приредио је за госте из Португалије пријем у Градској управи, коме су присуствовали и директори партнерских школа са сарадницима. У добродошлици је истакао немерљив значај размене и обогаћивања новим искуствима и знањима, као и упознавања с другим културама, а посебно је нагласио значај дружења и стицање нових пријатељстава.

У оквиру прве посете Гимназији, у Крушевцу је боравило једанаесторо ученика из Португалије, а узвратна посета планирана је већ за март текуће године.

Ж. М.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn