ПЕДЕСЕТ ПЕТ ГОДИНА УСТАНОВЕ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР „БЕОГРАД”: Место где никада ниси сам

ПЕДЕСЕТ ПЕТ ГОДИНА УСТАНОВЕ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР „БЕОГРАД”

Место где никада ниси сам

Свечаном академијом у Дому културе „Студентски град”, Установа Студентски центар „Београд” прославила је 55 година од оснивања. У препуној сали у Студентском граду окупио се велики број званица, међу којима је било и бивших домаца, који се увек радо враћају на место где су провели најлепше студентске дане.

Међу присутнима су били и представници Министарства посвете, Универзитета у Београду, високошколских установа, установа студентског стандарда и бројних других институција, као и патријарх српски Порфирије, који је као студент становао у соби 41, Првог блока Студентског града.

Програм је отворило Певачко друштво Храма Светог Саве интонирањем химне Републике Србије „Боже правде” и студентске химне „Гаудеамус игитур”, након чега се присутнима обратила министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић. Истакла је одличну сарадњу коју ресорно министартво има са Студентским центром „Београд” и најавила наставак континуиране подршке развоју студентског стандарда, која се огледа и у најави изградње новог објекта, управо у оквиру комплекса Студентски град, такозваног петог блока, у ком ће бити места за још 1000 академаца.

– Сви који су некада боравили у студентском дому знају да су успомене из тог периода нешто што се с радошћу враћа у сећање, препричава и памти – подсетила је министарка.

У наставку програма приказан је кратак филм који на занимљив начин прати историју и развој Студентског центра „Београд”. Кроз разговор два цимера, два пријатеља, пратимо ову установу од изградње првог студентског дома у престоници, све до данас. Радња филма приказује студентски живот ван факултета, како сазревају и каква искуства млади људи стичу у студентским домовима. Порука која је дирнула све присутне, а нарочито оне који су и сами били део Установе, чула се на самом крају филма, кад један цимер говори: „Овде никада ниси сам”, а други одговара: „Зато се и зове ДОМ.”

Инспиративним говором, директор Установе Студентски центар „Београд” Горан Минић поздравио је све присутне, истакавши значај ове установе за стотине хиљада младих људи који су кроз њу прошли.

– Сви запослени у нашој установи настоје да студентима, по одласку из родитељског окриља, пруже нови дом – место на ком ће се осећати сигурно и прихваћено, где ће имати љубав и разумевање, а истовремено и мотивацију и подстрек за даље образовање – нагласио је Минић.

Истичући подршку коју имају од Републике Србије, ресорног министарства, Универзитета у Београду, али првенствено од студената, осврнуо се и на значај Установе, не само за студенте, већ и за целокупно друштво и државу. Посебну захвалност исказао је запосленима, који свакодневно обављају своје послове ненаметљиво и предано, омогућавајући Установи да и даље истрајава и побољшава квалитет својих услуга, односно настави да ради на унапређењу студентског стандарда, задржавајући на тај начин улогу лидера у тој области у целом региону.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, у име Универзитета, примио је захвалницу Студентског центра за изузетно добру сарадњу.

– Кад сам пре два месеца имао задовољство и част да доделим кључеве соба нашим бруцошима који су се управо доселили у Београд, сазнао сам да је на једно место у дому конкурисало двоје кандидата. Уверен сам да ће тај број да расте, јер је квалитет услуга које пружа Студентски центар „Београд” на све вишем нивоу. И то је врло значајно за стабилан живот и успех на студијама наших академаца, али и за њихово здравље, друштвени и културни живот, јер овде имају комплетну бригу. Уверен сам да ће Студентски центар остати стожер студентског живота, а Универзитет у Београду ће га још више подржавати и у партнерском односу унапређивати студентски стандард – рекао је ректор Владан Ђокић.

На крају свечане академије, директор Горан Минић уручио је захвалнице институцијама и организацијама с којима Установа има дугогодишњу сарадњу и подршку у раду: Министарству просвете, Универзитету у Београду, Заводу за здравствену заштиту студената, Дому културе „Студентски град” и Студентској конференцији универзитета Србије.

Уметничком делу вечери посебан печат дао је наступ Невене Ђоковић, која је маестрално извела песму „Ово је Србија”.

Уз пригодну музику, у холу Дома културе „Студентски град” организован је коктел.

Ј. Комарица

Антрфиле

СТУДЕНТСКИ БАЛ

Поводом Међународног дана студената, Студентска конференција универзитета у Београду организовала је Студентски бал у Народној скупштини Републике Србије.

– Сваке године, обележавањем овог празника академаца, обележавамо и све успехе и промене који су на иницијативу СКОНУС-а и уз напоран труд и рад реализовани. У сарадњи с министарствима финансија и просвете реализован је највећи студентски пројекат до сада, а то су бесплатне студентске картице. Идеја за овај пројекат потекла је од представника СКОНУС-а и с поносом можемо рећи да се до сада половина студената у Србији пријавила за картице, чија је примена почела првог децембра. СКОНУС је после 11 година добио други глас у Европској студентској унији и постао једина чланица из Србије, као званични представник студената – каже Ана Грчић, студент проректор УБ и додаје да је овај догађај био прилика да се захвале партнерима који помажу СКОНУС-у да се избори за права студената, донесе важне промене и ради на положају младих.

Захвалнице за посебан допринос у раду и развоју система студентског организовања у Републици Србији додељене су: проф. др Дејану Филиповићу, проректору за наставу Универзитета у Београду, проф. др Борису Думнићу, декану Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, Бранку Стаматовићу, директору Агенције за безбедност саобраћаја, Заводу за здравствену заштиту студената Београда, Јелени Парезановић, Маши Ђорђевић, новинарки телевизије К1 и ТАНЈУГ, и Милици Савић, новинарки Прве телевизије.

Студентски бал био је прилика и за најаву СКОНУС-овог највећег и најхуманијег пројекта у години, под називом „Студенти за децу Космета”. Наиме, сваке године студентски парламенти прикупљају новогодишње и божићне пакетиће који ће бити додељени деци на простору Косова и Метохије. Ове године, због посебних околности, уместо пакетића ће бити прикупљана новчана средства, од којих ће студенти Универзитета у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици направити пакетиће и обрадовати децу за празнике.

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn