ПОЧЕЛЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА СВЕТСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

Турнир младих физичара

Задаци се одређују на интернационалном нивоу, подразумевају експериментално проверавање, а познати су годину дана унапред, како би се екипе спремиле. Колико су захтевни најбоље показују наслови, као што су „Певајући ферит”, „Слатки мираж”, „Полигонални вртлог”, „Магнетна левитација”

 

Најбољи млади физичари, средњошколци већ су почели са квалификацијама за светско такмичење из физике, које ће се одржати идуће године у Румунији. Кроз низ селекционих провера знања, индивидуалног и тимског типа, од 29 ученика – колико се за турнир пријавило – биће одабрана петорка, која ће представљати Србију и бранити бронзану медаљу, освојену овог лета у Варшави.

– Тражили смо ученике који физику примећују у свакодневном окружењу, који се питају да ли цртежи графитном оловком проводе струју или како најдаље бацити карту за играње, што су само неки од овогодишњих задатака. За почетак било је довољно да пошаљу кратки видео-снимак у којем се види један од 17 овогодишњих феномена – каже Александра Алорић, председник Друштва за промоцију и популаризацију науке, које и организује турнир.

Уз објашњење да се феномени, односно задаци одређују на интернационалном нивоу, као и да су познати годину дана унапред, како би се екипе спремиле, Алорић наглашава да су задаци отвореног типа и да подразумевају експериментално проверавање. Колико су захтевни најбоље показују наслови, као што су „Певајући ферит”, „Слатки мираж”, „Полигонални вртлог”, „Магнетна левитација”… За светско такмичење, како објашњава, екипа мора да спреми решења свих 17 задатака, јер се не зна шта ће добити за презентацију. Осим тога, морају бити спремни и за научну дискусију, питања и дебате са другим екипама на енглеском језику.

– На квалификацијама, приликом видео-пријаве ученици се одлучују за један од феномена, које могу наћи на Инстаграму или Фејсбуку. Како би им задатке учинили приступачнијим и атрактивнијим, на тим профилима су и сличице – прича наша саговорница и додаје да им следи први експеримент по избору комисије, уз детаљне инструкције. Значи, осим видео-демонстрације проблема ученици морају да покажу и лабораторијску вежбу, контролисано мерење неких параметара…..и да све то систематично ураде. Резултате би требало да пошаљу до половине октобра, када почиње трећа, селективна етапа турнира, у оквиру које сами бирају проблем, истражују га и шаљу извештај, који сумира како истраживање тако и објашњење феномена. А најбољи учесници тог дописног такмичења биће позвани на бесплатне припреме, које ће се половином децембра одржати у Истраживачкој станици Петница. Тамо ће се формирати тимови, који ће се у наредним месецима такмичити како у знању тако и у презентацији на енглеском језику. Најбољи у јулу 2020. иду у Румунију.

Алорић подсећа да се светско такмичење из физике организује пуне три деценије, а идеја је потекла из некадашњег Совјетског Савеза. Учествују екипе из четрдесетак земаља, а правило је да тим који се пријављује прве године има статусу посматрача. Екипе углавном чине ђаци из исте школе, док је наш тим увек био састављен не само од ученика из различитих школа, већ и из градова широм Србије. Најчешће су то гимназијалци, мада не нужно, или ученици из специјализованих школа. И овог пута ће бити тако, с обзиром на то да се за турнир, међу 29 пријављених, нашао и један ученик електротехничке школе.

– Доминирају ђаци трећег разреда, њих је 15, ученика четвртог и другог разреда девет, односно пет – каже Александра Алорић и додаје да је такмичење једнако популарно међу дечацима и девојчицама, а сви они, осим из Београда, долазе и из Шида, Трстеника, Новог Сада, Пожаревца, Ужица, Панчева, Смедерева, Крагујевца, Свилајнца, Ниша и Зајечара.

М. Вуковић

АНТРФИЛЕ:

ВЕЛИКИ УСПЕХ ИНФОРМАТИЧКЕ ЕКИПЕ СРБИЈЕ

Најбољи на Балканској олимпијади

 

На 27. Балканској информатичкој олимпијади у Атини четворочлана екипа Србије освојила је две златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу. За злато су се изборили Тадија Шебез и Никола Пешић, ученици новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај”. Сребрну медаљу освојио је Јован Бенгин из Математичке гимназије, а бронзану Младен Пузић, такође ђак те београдске школе.Такмичење је одржано од 9. до 14. септембра у престоници Грчке.

Са овим резултатом тим Србије остварио је збирно најбољи резултат у конкуренцији 13 земаља, односно 55 такмичара, који су учествовали на такмичењу. Србија је имала укупно освојених 1411 бодова и била испред другопласиране Румуније са 1310 и трећепласиране Бугарске са 1060 бодова.

Вођа екипе Србије био је др Владимир Миловановић, доцент са Универзитета у Крагујевцу, а његов заменик Владимир Миленковић, студент Универзитета у Кембриџу, саопштило је Друштво математичара Србије.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn