ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ ОПШТИНЕ НОВИ БЕОГРАД

Програми који подстичу машту и креативност

Бројним манифестацијама, едукативним програмима и игровним активностима, ова организација деценијама уназад подстиче и промовише таленте и креативност деце и младих, пружајући им могућност да време проведу на смислен и користан начин, проширујући знања и видике, али и уживајући у дружењу с вршњацима

Удружење „Пријатељи деце општине Нови Београд” постоји од 1990. године, као добровољна, невладина и непрофитна организација, основана на неодређено време ради остваривања циљева у области заступања интереса деце и младих, промоције и заштите њихових права, поштовања и побољшања њиховог положаја у породици и друштву. Циљ је и пружање доприноса остваривању друштвене бриге о деци и младима и подстицање активности на унапређењу рада с децом и младима у областима образовања, васпитања, уметности, науке и спорта.

Оснивачи овог удружења су „Пријатељи деце Србије”, „Пријатељи деце Београда” и Мрежа организација за децу Србије МОДС, која обухвата велики број различитих организација из свих крајева Србије.

– У овом моменту у савезу „Пријатељи деце Србије” постојe тридесет две организације у градовима ширим Србије, у Оџацима, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду, Суботици, Ваљеву… Организација има веома успешну сарадњу са сличним удружењима у региону, па тако, на пример, наша канцеларија у Нишу сарађује с организацијама Бугарској, а у оквиру „Пријатеља деце Србије” основне школе сарађују са школама у региону, али и Европи – каже Сузана Поњавић, председница „Пријатеља деце Нови Београд” и додаје:

– „Пријатељи деце Београда” имају своје канцеларије у дванаест општина на територији града, које имају индивидуалне, али и заједничке програме које реализујемо. Тако су „Пријатељи деце Новог Београда” препознатљиви по „Ревији стваралаштва деце и младих Београда”, коју смо двадесет једну годину заредом организовали у великој сали Центра „Сава”, а касније у позоришту лутака „Пинокио” и Дому културе „Студентски град”. Ова манифестација окупља талентоване песнике, рецитаторе, али и драмске групе, а као гости учествују и деца из Панчева, Прокупља, Новог Сада…

„Пријатељи деце Новог Београда” имају редовне годишње програме које остварују уз подршку Министарства просвете и који се одвијају у свим основним и средњим школама на Новом Београду. Поред тридесет редовних програма, реализују и оне повремене, с којима учествују на различитим конкурсима. Редовно учествују на конкурсима које оганизује Министарство просвете, али и Министарство културе, а њихови пројекти су посебно важни за учитеље и наставнике основних школа.

Тако су недавно успешно прошли на конкурсу Градске управе Града Београда, Секретаријата за спорт и омладину и Министарства просвете.

Наша сaговорница наглашава да „Пријатељи деце Новог Београда” организују и изложбе, ликовне конкурсе, али и разноврсне мешовите и креативне радионице. За Дечју недељу осмишљавају шестодневне занимљиве активности за децу различитог узраста. Настоје да сваке године понуде нешто ново, што би деци било занимљиво.

– Већ дуги низ година за време Дечје недеље организујемо програм под називом „Мостови међу генерацијама”. Реализује се у сарадањи с „Пријатељима деце Србије” и Домом за старе „Бежанијска коса”, а под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију. Том приликом деца, млади и наши најстарији суграђани проводе лепо преподне уз весело дружење. Оно по чему смо познати је и „Школски рецитал”, на који настојимо да окупимо предшколце, али и ученике основних и средњих школа, с жељом да кроз песме и стихове представимо младе талентоване песнике. Посебно смо поносни на индивидуални пројекат „Лукићев лист”. Он се реализује већ седамнаест година у част песника Драгана Лукића, који је живео на Новом Београду. Настојимо да подстакнемо децу да пишу поезију на различите теме. Треба нагласити да ученици том приликом и илуструју, али и певају на стихове овог познатог песника – истиче наша саговорница.

Пројекат „Српске народне пословице и изреке” реализован је прошле године уз подршку Градске управе града Београда, Секретаријата за културу.

Он се остварује кроз ваннаставне активности за ученике основних школа. Поред деце, у овом пројекту учествују и наставници српског језика, библиотекари, наставници ликовне и музичке културе, са жељом да ученицима приближе изворно народно стваралаштво. Ђаци учествују и у радионицама посвећеним српским народним пословицама и изрекама.

– У част обележавања двеста година од рођења песника Бранка Радичевића расписали смо конкурс за прозу и поезију, као и музички и ликовни конкурс, на коме су деца илустровала стихове овог песника. За најбоље учеснике смо одржали свечану доделу диплома и награда, а том приликом су ученици рецитовали стихове Бранка Радичевића и читали своје награђене радове. Као и ранијих година, придружићемо се облежавању Дана Доситеја Обрадовића, кад ћемо угостити песнике који ће упознти ђаке с делом и радом овог славног српског просветитеља и реформатора – каже Сузана Поњавић.

РАДИОНИЦЕ И СЕМИНАРИ

Током летњег и зимског распуста „Пријатељи деце Новог Београда” реализују различите радионице – ликовне, музичке или драмске – два пута по пет дана недељно. За децу се припремају посете музејима и галеријама, а ова организација препознатљива је и по радионицама мозаика или керамике, за које влада велико интересовање. Поносни су на чињеницу да у радионицама учествују и професори с уметничких факултета, а водитељи су такође завршили уметничке факултете.

Реализују и акредитоване семинаре, међу којима је и школа ручног ткања, намењена наставницима, али и свим заинтересованима, а организују је и за децу и младе. Ту су и школа керамике и школа графике, које су, поред ученика, намењене и одраслима који желе да се упознају с овим гранама уметности.

 

„Пријатељи деце Новог Београда” организују и драмске радионице, за које влада велико интересовање, као и два пројекта, од којих је један Фестивал кратких форми, који обухвата луткарске и позоришне представе које трају од десет до двадесет минута. На њима учествују ученици млађих и стријих разреда основних школа. Организују и пројекат „Позоришне игре деце и младих”.

– У великој представи која се припрема за ову прилику учествују старији основци и средњошколци. С поносом могу да кажем да деца уживају у овим пројектима јер имају прилику да предлажу шта би све волела да раде у оквиру њих. Имамо срећу да радимо с веома талентованом и вредном децом, која имају различита интересовања, али и која желе да прошире своја знања. Ученици су заинтересовани и за такмичење за најбољу дечју карикатуру „Мали Пјер”, која се налази у календару такмичења и манифестација Министарства просвете Републике Србије – указује Сузана Поњавић и додаје:

– Изузетну сарaдњу остварујемо са Домом културе „Студентски град”, позориштем лутака „Пинокио”, Факултетом драмских уметности, Факултетом примењених и ликовних уметности и са Филозофским факултетом, али и с другим удружењима с којима имамо заједничка интересовања, као што су „ПАТОС”, „НУРДОР”, „ЦЕПОРА”, МОДС – Мрежа организација за децу Србије.

Успешно организују и „Ђачке песничке сусрете” на школском, општинском и градском нивоу. За време ускршњих празника, у оквиру програма „Ускрашње ликовне чаролије” осликавају дрвена јаја.

 

Наша саговорница посебно истиче сарадњу с васпитачицама које раде с децом припремног предшколског програма у Основној школи „Младост”, у којој ће будући праваци наставити своје школовање.

Објашњава и да је ова организација, уз сарадњу с Предшколском установом „11. април”, готово двадесет година успешно организовала ревију стваралаштва деце предшколског узраста под називом „Радост у игри, лепота у стварању”, која се одржавала у Хали спортова на Новом Београду.

Кад је реч о сарадњи с родитељима, примећује да они нису довољно информисани о програмима које организација нуди, те желе да је у будућности продубе, јер су маме и тате веома заинтресовани кад се упознају с лепезом могућности које се пружају њиховој деци. Као леп пример сарадње наводи ликовне радионице у оквиру којих деца раде заједно с мамама и татама.

– „Пријатељи деце Новог Београда” недавно су организовали општинска такмичења и учествовали на градским такмичењима „Дечје музичке свечаности” – ДЕМУС (соло певачи „Златна сирена”, мали вокални састави, дуети, терцети, квартети, групе певача), које традиционално организују општински „Пријатељи деце”, „Пријатељи деце Београда” и Дечји културни центар Београд. На свечаности су, поред ученика, учествовали и наставници основних школа на Новом Београду и постигли одличне резултате – наглашава председница „Пријатеља деце Новог Београда” Сузана Поњавић.

У будућности желе да учествују у бројним програмима и пројектима који се реализују у Београду и Србији, међу којима су 27. „Ревија стваралаштва деце и младих Београда” и 18. „Лукићев лист”.

 

БРИГА О СИРОМАШНОЈ ДЕЦИ

Организација „Пријатељи деце Србије”, која има велики број чланова и сарадника, наследница је удружења које је 1880. основала краљица Наталија с групом виђенијих интелектуалаца Београда. Циљ је био да се брину о сиромашној деци и њиховим породицама, али и хранитељским породицама. Удружење је с радом наставило 1952. године, као Савез за васпитање и бригу о деци НР Србије, који је имао републичке организације, али и београдску, као и канцеларије на свакој општини. Од 1990. године ради као организација „Пријатељи деце Србије” и под тим називом делује и данас.

Александра Радовановић

Фото: Пријатељи деце општине Нови Београд

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn