ОСНОВНА ШКОЛА „ВАСА ПЕЛАГИЋ” У ЛЕСКОВЦУ

Сто десети рођендан

У Основној школи „Васа Пелагић” у Лесковцу обележена је 110. годишњица постојања и рада ове угледне образовно-васпитне установе. У лесковачком Културном центру одржан је богат културно-забавни програм, у коме су учествовали ученици чланови рецитаторске, литерарне и ликовне секције, као и чланови школског хора и плесна група, а за изузетно извођење децу и њихове учитеље и наставнике поздравили су великим аплаузом родитељи и други гости.

Присутне је поздравио директор школе Александар Цинцар Јанковић речима: „Ова школа је у свом дугогодишњем раду образовала генерације ученика који су се остварили на личном и пословном плану. Кроз њу су прошле генерације истакнутих и угледних учитеља, наставника, професора, академских грађана. Изложба која је постављена у холу Културног цента само је део сведочанства времена које је за нама.”

Други део обележавања Дана школе одржан је у Народном позоришту, где је изведена представа „Власт” Бранислава Нушића, коју је с ученицима седмог и осмог разреда, члановима рецитаторске и драмске секције, припремио професор српског језика и књижевности.

У уводном делу, ученици Анђела Виденовић и Константин Костић, изузетни рецитатори, казивали су стихове „Пркосне песме” Добрице Ерића, за шта су награђени громким аплаузом.

Професор Драган Пешић био је и режисер и сценариста, а припремио је и сцену за представу, док су ученици одличном глумом приказали колико је јака моћ власти и новца и шта се дешава с људима који их добију или за њима жуде. Препуна сала Народног позоришта мале глумце и њиховог ментора поздравила је овацијама.

Професор Пешић већ 28 година ради у овој школи (пре тога био је у школи у Манојловцу), а ове године отићи ће у заслужену пензију. У току свог радног века, поред редовне наставе, водио је рецитаторску и драмску секцију, припремао ученике за такмичења и редовно помагао осмацима да спремни оду на пријемни испит. Остварио је запажене резултате у Тршићу, а на републичком такмичењу „Сусрети драмског стваралаштва” похваљен је за представу „Сумњиво лице” Бранислава Нушића.

Славица Драгић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn