УЧЕНИЧКА КОМПАНИЈА ГИМНАЗИЈЕ „БОРА СТАНКОВИЋ” У НИШУ

УЧЕНИЧКА КОМПАНИЈА ГИМНАЗИЈЕ „БОРА СТАНКОВИЋ” У НИШУ

Соларни панел од лименки – еко-извор енергије

 

У оквиру предузетничке секције Гимназије „Бора Станковић” у Нишу, основана је ученичка компанија „Еколим”, у чијем је саставу тим младих ентузијаста: Растко Петровић, Јана Симић, Татјана Живадиновић, Каја Гавриловић и Стеван Ранђеловић, окупљених око професорке географије и ментора ученичких компанија Ане Вељковић. Надарени ученици нишке Гимназије конструисали су и направили соларни панел од лименки, чија је сврха загревање ваздуха.

− На идеју су дошли ученици, спремајући се за такмичење „Изазов специјал” – за нову генерацију предузетника који воде рачуна о заштити животне средине, које је одржано у децембру прошле године у оквиру програма „Млади иноватори”. Тада нису учествовали као компанија, већ као тим и освојили су треће место. Надметање се односило на заштиту природних ресурса, тако да су од тада почели да верују у своју идеју и дали све од себе да је спроведу и у дело. Њихова свест о заштити природе и ресурса била је од пресудног значаја. То је тим младих и савесних људи, а иновације су пратиоци младости – каже за Просветни преглед ментор ученичких компанија Ана Вељковић и додаје да загађење воде, ваздуха и земље није само локална, него и глобална тема.

− Повећано загађење животне средине и, нажалост, смртност људи као његова последица, значајно утичу на буђење свести о њеном очувању и заштити. Верујем да ће се та свест мењати и окретати коришћењу обновљивих извора енергије, како се људи буду упознавали са њиховим еколошким и економским предностима – објашњава.

Растко Петровић, ученик прве године Гимназије „Бора Станковић” вођа је кративног тима. Планови су му да након средње школе упише медицински или електронски факултет и оснује своју фирму.

− За израду самог панела требало нам је око три дана, док је израда пројекта трајала око месец дана, током којих смо се трудили да сваког дана одвојимо минимум 3-4 сата за рад. Намена панела је да греје ваздух у просторијама, па су лименке офарбане црном бојом, што додатно привлачи светлост. Панел може да се користи у било којем затвореном простору који је изложен сунцу. Идеално би било да је то неко домаћинство и да панел стоји са јужне стране или на крову. Главни покретач, кад смо осмишљавали пројекат, била је велика загађеност нашег града. Ниш, као град који нема развијену индустријску зону, један је од најзагађенијих у Србији. Истраживањем смо дошли до закључка да је разлог велики број домаћинстава која се греју на разна чврста горива, попут: угља, пелета, дрвета… Дошли смо на идеју да нашим грађанима понудимо нови производ, који је веома приступачан. Наиме, нису сви у могућности да приуште прави соларни панел, па наша компанија производи соларне панеле од лименки. Зашто баш од лименки? Млади искористе на хиљаде лименки дневно и потребно је доста времена да се разграде. Уместо да их бацимо, претварамо их у енергетски ефикасне соларне панеле, који користе сунце као обновљиви извор енергије – објашњава млади Растко.

Јана Симић, ученица прве године и члан тима „Еколим”, након завршене средње школе планира да упише Факултет организационих наука, а својим вршњацима поручује:

− Свака врста додатног рада у школи не може да шкоди. Нарочито ако планирате да покренете самосталан бизнис – предузетничка секција нуди одређен ниво искуства у томе. Док ваши другари излазе напоље или играју игирице, ви ћете слободно време искористити на адекватан начин и развити способности које ће вам бити веома корисне током целог живота – каже Јана.

Тијана Живадиновић, чланица тима, одлична је ученица. Уз добру организацију стиже да изврши све своје обавезе и задатке.

− У почетку, док још нисам знала шта је предузетништво и шта значи бити предузетник, мислила сам да ми ова секција неће бити корисна и да не бих могла да будем предузетник. Касније сам схватила да је бити предузетник веома занимљиво и оствариво, уз уложено време и труд. На секцији сам за кратко време научила много тога – каже Тијана.

Јелена Комарица

 

 

 

АНТРФИЛЕ:

КОНСТРУКЦИЈА

– Кућиште за соларни колектор направљено је од водоотпорне шперплоче, док је његова предња страна од плексигласа. На задњој страни кућишта постављена је стаклена вуна, као изолација, а соларни апсорбер израђен је од лименки које су офарбане црном мат бојом, отпорном на високе температуре, како би упиле што више сунчеве енергије. Горњи део (поклопац) лименке посебно је обликован да би се добила већа ефикасност приликом размене топлоте између лименке и ваздуха.

Када је сунчано, без обзира на спољашњу температуру, ваздух у лименкама се загрева веома брзо. Постоје две верзије овог колектора. Прва, пасивна, ради на принципу природне циркулације топлог ваздуха и не користи додатну енергију за рад. Друга верзија има уграђен вентилатор који повећава ефикасност грејања, али је неопходан електрични прикључак за рад. У оба случаја загрејани ваздух враћа се назад у просторију коју грејемо. Овакав производ би на јефтин и једноставан начин повећао коришћење обновљивих извора енергије и смањио загађење животне средине. Пошто производ ради при било којој сунчевој светлости, идеалан је додатак постојећем систему грејања, јер током дана може остварити уштеду од готово 50% трошкова грејања.

Соларни панел од лименки, као грејач ваздуха, може се користити било где: у кући, викендици, гаражи, а примену може наћи и у пољопривреди. Њиме се могу догревати пластеници или просторије у којима бораве животиње. Најбоље је поставити га на јужну страну куће, на вертикалну површину која ће обезбедити најбољи угао између панела и сунца. Може се, такође, поставити и на кров, под углом до 45 степени, како би се што боље искористили сунчеви зраци. За монтажу је потребно избушити два отвора у зиду или крову, кроз које би струјао ваздух. Уколико се користи панел са вентилатором потребан је и довод електричне енергије – објашњава Ана Вељковић.

 

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn